Hrvatska
StoryEditor

Pravna nesigurnost i porezne obveze ključne prepreke stranim ulaganjima u Hrvatskoj

01. Listopad 2015.

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj FIC, koje se sastoji od više od 20 najznačajnijih stranih kompanija u Hrvatskoj, danas je javnosti u maloj dvorani zagrebačkog Muzeja Mimara predstavilo ’Bijelu Knjigu 2015’.

– Kao ključne prepreke stranim ulaganjima u Hrvatskoj izdvajaju se pravna nesigurnost i porezne obveze, te javna administracija, pravosuđe i parafiskalne naknade koje su strani investitori naveli kao najveći problem s kojim su susreću u Hrvatskoj – ukazao je ekonomski analitičar Ante Babić na neke od najvažnijih podataka iznesenih u ’Bijeloj knjizi 2015‘.

Preporuke u poslovanju, rješavanje nesolventnosti, te utjerivanje ugovora područja su poslovanja za koja strani investitori smatraju da su se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj pogoršali u posljednju godinu, dok pozitiv

[gallery columns="5" ids="226738,226739,226740,226741,226742"]

ne pomake vide u prilici za dobivanje kredita, te u izvozu.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec posebno je upozorio na veliku efikasnost stranih tvrtki u Hrvatskoj.

– Premda strane tvrtke pridonose više od 50 prihoda hrvatskom gospodarstvu, te imaju udio od 45 posto ukupnog kapitala udio zaposlenih u tim tvrtkama je tek 25 posto. To je jasni pokazatelj koliko su oni efikasni- priča Fogec.

Na šest glavnih stavki, prema ’Bijeloj knjizi’, Hrvatska bi trebala posebno obratiti pozornost. To su plaće, socijalni sustav, koregiranje državnog deficita, upravljanje u javnom sektoru, insolventnost, te bi trebali smanjiti parafiskalne namete.

Premda Babić ne vjeruje u onakav val investicija kakav se zbio od 2007 do 2008 godine u rast hrvatskog gospodarstva itekako vjeruje.

- Samo moramo razmišljati pozitivno i privući ćemo investicije. Hrvatska je nadišla regiju i sada igramo u ligi prvaka. Ispred smo Slovačke, dok su ispred nešto ispred nas, kako pokazuju podaci prikazani u ovoj knjizi, Mađarska Češka i Estonija – zaključuje Babić

04. svibanj 2024 04:29