Hrvatska
StoryEditor

Pravo građenja na državnom zemljištu produljeno na 99 godina

22. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ministarstvo turizma predložilo je izmjene i dopune Uredbe o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, a Vlada je Uredbu usvojila.

Mijenjaju se dvije osnovne stvari: za osnivanje prava građenja na zemljištu u državnom vlasništvu, uz kriterij visine naknade, vrednovat će se tzv. kvalitativni kriterij, a produžit će se i maksimalan rok za dodjelu prava građenja na državnom zemljištu sa sadašnjih 50 na 99 godina.

Prema dosadašnjoj Uredbi, jedini kriterij kod odabira ponude bila je visina naknade, a ovom izmjenom Uredbe projekti će se vrednovati i rangirati i prema značaju u odnosu na kvalitetu razvojnih projekata, doprinosu razvoju lokalne sredine, iznosu ulaganja i novostvorenoj vrijednosti, broju novozaposlenih, poštivanju održivog razvoja, uvođenju brendova i novih tehnologija, stupnju inovativnosti, bonitetu investitora itd.

Rok za osnivanje prava građenja produžuje se na 99 godina, a tijelo koje je Zakonom o upravljanju državnom imovinom ovlašteno raspolagati nekretninom, unaprijed će za svaki pojedini projekt utvrditi uvjete i rok, ovisno o veličini ulaganja. - Vjerujem da će ove izmjene imati pozitivan učinak na investicijsku klimu i na pokretanje investicija na neiskorištenom državnom zemljištu, a posebno velikih investicija koje želimo realizirati u turističkom sektoru. Smatram i kako će ove izmjene doprinijeti boljoj iskorištenosti nekretnina u državnom vlasništvu, što će u konačnici pozitivno utjecati i na gospodarski razvoj Hrvatske - rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

03. svibanj 2024 11:04