Hrvatska
StoryEditor

Predizborni aerodromi: Državnoj koaliciji HDZ-a i Mosta prijete i lokalna iskušenja

14. Siječanj 2017.

Počelo je, počelo! Predizborna kampanja za lokalne izbore već ulazi u svoju zrelu fazu. Doduše, dvije najjače stranke još kalkuliraju s kandidatima u najvećim gradovima, ali već sad je jasno da (će) se kampanja vodi(ti) svim raspoloživim sredstvima: fontanama, dotacijama, potporama, kreditima, proračunima, radnim mjestima, investicijama, rezanjem vrpci, polaganjem temeljaca… i aerodromima. Mlađahni vrgorački gradonačelnik Ante Pranić (u ovoj je rubrici gostovao u tekstu ‘Nezavisni zet pobijedio HDZ-ovu punicu’ kad je postao gradonačelnik umjesto majke svoje djevojke) pustio je u javnost priču o zainteresiranosti stranih investitora za gradnju velikog aerodroma u Vrgorcu, većeg i od splitskog i od dubrovačkog. Priča ima i političku pozadinu.

>>>Reformsko nadmetanje HDZ-a i Mosta: Pravosudni paket kao odgovor na porezne promjene

Županijskim prostornim planom predviđen je aerodrom u HDZ-ovom Šestanovcu. Pranić tvrdi da je ta lokacija ‘uništena’ vjetroelektranama i želi budući aerodrom preseliti u Vrgorac. Pa čak ako i tajni investitori, koji su navodno već i geodetski premjerili teren koji kandidira za aerodrom, zasad odustanu, samo da lokacija preseli u Vrgorac. Lokalni HDZ spremno je prihvatio bačenu Mostovu kost, posprdnim prijedlogom da se vrgorački aerodrom nazove po Boži Petrovu ili Nikoli Grmoji.

A upravo odnos HDZ-a i Mosta na lokalnim razinama bit će ključni ispit održivosti drugog pokušaja ove državne koalicije. Jer, Plenković i Petrov nisu samo šefovi Vlade odnosno Sabora, već i svojih stranaka, koje će se najžešće sukobiti upravo na ‘Mostovom’ terenu – u Metkoviću, Omišu, Vrgorcu… A ni dotad neće sve biti idilično, što pokazuju i međusobne sumnje, podbadanja, forsiranja ili kočenja – od rješavanja slučaja Ine (i HEP-a), preko pravosudne i teritorijalne reforme, do problema telekomunikacijske infrastrukture, koji će se tek zaoštriti.

03. svibanj 2024 00:44