Aktualno Hrvatska Preporučeno

Predsjednica premijeru: Reforme su nužne, problem je što se upozorenja ‘ne doživljavaju’

Lider/Hina

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u petak je je poručila da je u Hrvatskoj nužno donositi odluke i provoditi reforme, da je njezina dužnost upozoravati na negativne trendove te da nije problem ako nju netko “nije doživio”, što je bio komentar premijera Andreja Plenkovića na njezine kritike nakon posljednjeg izvješća Europske komisije, već je problem ako se ne “dožive” ta upozorenja, koja osim nje upućuju domaće i međunarodne institucije.

>>> Deranja o provođenju strukturnih reformi: Najmanju odgovornost snosi sadašnja Vlada

“Moja je dužnost upozoravati na društvene i gospodarske trendove. Nije problem u tome da netko nije mene ‘doživio’, problem je ako nije doživio sva ona upozorenja, i izvješće EK i drugih domaćih i međunarodnih institucija i pojedinaca, koji upućuju upravo na one trendove o kojima sam govorila i na koje sam upozoravala i upozoravam. Jer, tek ćemo se onda naći u pravim problemima. Dakle, treba se uhvatiti u koštac s problemima, treba donositi odluke i provoditi reforme”, kazala je hrvatska predsjednica u Karlovcu gdje je obišla područjena kojem se postavljaju box-barijere za zaštitu od poplave.

Pa ne znam, nisam doživio baš nešto pretjerano te kritike, moram priznati. Predsjednica ima svoje stavove o pojedinim društvenim i političkim pitanjima, ona ih izražava na način na koji ih izražava. Siguran sam da se na taj način sprema za kampanju, ustvrdio je premijer.
Novinari su Grabar-Kitarović pitali za komentar izjave premijera Plenkovića koji je u Zagrebu, nakon konferencije “Bolji propisi kao dio reformske agende”, komentirao predsjedničinu kritičku izjavu u povodu posljednjeg izvješća EK o provedbi prošlogodišnjih preporuka.

Predsjednica je ocijenila da je izvješće EK potvrdilo kako Hrvatska zaostaje i ne razvija se dinamikom koja bi joj omogućila hvatanje koraka ne samo s najrazvijenijim državama EU-a, nego i državama s kojima je do jučer bila izjednačena, a premijer je za takve njezine kritike kazao da ih “nije pretjerano doživio” te je siguran da su one dio predsjedničinih priprema za kampanju za drugi mandat na Pantovčaku.

>>> Maletić: Strukturne reforme treba provesti žurno i pod cijenu privremenog ‘pada i siromašenja’

Predsjednica je komentirala i ocjene EK o braniteljima u kojima Komisija navodi da je Zakon o pravima hrvatskih branitelja otvorio mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine, kao i da su veteranske mirovine u prosjeku dvostruko veće od običnih mirovina.

“Moje mišljenje i inače je da smo mi nakon rata trebali imati aktivniju politiku prema hrvatskim braniteljima. Dakle, da se ne ide na sustav umirovljenja i u mirovinu, već da se više ulaže u poduzetništvo, da se ih više uključuje, a još uvijek se može i mora, u poduzetnički život. Da se koristi njihovo ratno iskustvo, sposobnost donošenja odluka u kriznim situacijama. Mislim da bismo kao društvo, država, puno više profitirali od toga, a naravno i sami oni i njihove obitelji”, kazala je Grabar-Kitarović.

Komentari