Hrvatska
StoryEditor

Predsjednici uprava kontrolirat će se na mjesečnoj, kvartalnoj i polugodišnjoj bazi

29. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Nakon konferencije Vlade o poslovanju, restrukturiranju i ulaganju u javna poduzeća potpredsjednik Branko Grčić iznio je neke zaključke do kojih su došli.

Nakon što su u uvodu premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Grčić upozorili predsjednike uprava javnih poduzeća da nisu zauvijek na tim pozicijama, to je isto ponovio i Grčić u popodnevnom terminu kada su novinari opet mogli doći do Kockice i saznati što se sve događalo iza zatvorenih vrata.

- Nastavak reformi i restrukturiranja te povećanje investicija glavni su ciljevi koji su pred njih postavljeni, a sada će morati preuzeti veću odgovornost. Planove koje iznose morat će ispunjavati jer to je jedini kriteriji za njihov ostanak. Mi smo 2013. godine na razini investicija od 2012. godine, ali plan je manje ispunjen – rekao jhe Grčić te najavio da će ove godine biti puno više investicija.

Očekuje se da će se dobar dio njih finacirati od fondova Europske unije, ali da pri planiranju moraju poštovati rokove javne nabave i da u tom smislu popusta neće biti. Predsjednici uprava kontrolirat će se na mjesečnoj, kvartalnoj i polugodišnjoj bazi. Oni koji će poštovati zacrtano i davati sve od sebe da izvrše planove imat će potporu Vlade. 

- Svi koji nisu sposobni i spremni, njihova pozicija će biti preispitana. Nitko tu nije za sva vremena - naglasio je Grčić.Odgovorio je i na pitanja o mogućem povlačenju dobiti iz javnih poduzeća za krpanje proračunskih rupa i izjavio je da je to mogućnost, ali da se treba pričekati uži kabinet Vlade koji će se večeras sastati. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da će se u energetskom sektoru ove godine potpisivati ugovori za Plomin i Osijek, a da očekuje u drugom dijelu godine i finalizaciju dogovora oko istraživanja Jadrana što bi također trebalo donijeti sredstva u proračun. 

Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić izjavio je da im nije nitko još rekao da će dio dobiti završiti u proračunu, ali da su spremni na taj potez. Istaknuo je da će dvije investicije vrijedne 800 milijuna eura napraviti bez rasta duga države i HEP-a. 

HŽ Infrastruktura očekuje da će ove godine za financiranje iz europskih fondova biti potpisan ugovor vrijedan 220 milijuna eura za gradnju i obnovu pruge Dugo Selo - Križevci te ugovor vrijedan 33 milijuna eura za dionicu Sv. Ivan Žabno - Gradec, od kojih će 85 posto sredstava biti nepovratno, izjavio je danas predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić.Navodeći velike projekte HŽ Infrastrukture za ovu godinu, Peričić je novinarima kazao da će se obaviti kapitalni remonti pruga Savski Marof-zagrebački Glavni kolodvor, dionice Greda-Sunja-Novska, pruge od Botova do državne granice te pruge Ogulin-Moravice, itd.

Upitan koliko je ljudi otišlo prošle godine iz HŽ Infrastrukture, Peričić je odgovorio da ih je otišlo tisuću.

HŽ Infrastruktura je krajem 2012. imala oko 6.440 radnika, a krajem prošle oko 5.440, dok je projekcija da će se do kraja ove godine broj radnika smanjiti na nešto manje od pet tisuća.

 - Bez ijednog klasičnog otkaza i sve uz poticajne otremnine - istaknuo je Peričić.

Po riječima direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića, tijekom prve polovice ove godine očekuje se odgovor Europske komisije oko projekta obnove i razvoja dubrovačke Zračne luke do 2020. godine.

 - Zračna luka Dubrovnik je prometni i infrastrukturni oslonac juga zemlje, ne samo zbog dolaska turista, već puno znači i žiteljima juga Hrvatske - kazao je Tolić odgovarajući na upit novinarima o planovima te tvrtke za ovu godinu.

Naveo je da će se ove godine raditi na rekonstrukciji zgrade putničkog terminala, obnovi piste i stajanke te na izgradnji nove spojnice.

02. svibanj 2024 08:14