Hrvatska
StoryEditor

Predstavljeni višenamjenski kontejneri za vatrogastvo

20. Ožujak 2014.

Današnjom primopredajom 350 tisuća kuna vrijedne kontejnerske nadogradnje s cisternom za prijevoz pitke vode zapremine 7.000 litara Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca, Ziegler d.o.o. predstavio je i vatrogasnim društvima iz Varaždina, Rijeke, Petrinje i Siska ponudu koncepta višenamjenskih kontejnera za vatrogastvo.

Prethodno nabavivši za 800 tisuća kuna vozilo MAN kao platformu za sve tipove i vrste kontejnera, JVPG Karlovac uz sufinanciranje Vatrogasne zajednice Grada Karlovca uz ovaj novi kontejner za vodu otprije ima kompatibilan kontejner za prijevoz rasutog tereta, te jedan za specijaliziran za smještaj i prijevoz speficične vatrogasne opreme. Po riječima Miroslava Rade, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe grada Karlovca, nabavkom po ovom konceptu investicija je prepolovljena u odnosu na vozila s fiksnim nadgradnjama.

Zbog izvanredne mobilnosti i raznih namjena kao što su kontejneri za opremu, za cijevi, za dekontaminaciju, za spremnike s vodom i pjenilima za gašenje požara, kao logističko operativno središte, te kao multifunicikonalno središte, direktor hrvatske podružnice korporacije Albert Ziegler GmbH Željko Pisk među njihovim prednostima istaknuo je kako više takvih kontejnera može biti u uporabi na raznim mjestima i vidovima intervencija, a poslužuje ih i razvozi jedno vozilo.

Time se istovremeno postiže odlična iskoristivost i nosećeg vozila i samih kontejnera, sav prijevoz i manipulaciju vrši samo jedan vozač, svi zavisni troškovi i održavanje su daleko niži, a u slučaju potrebe, kontejnere zbog njihove standardiziranosti mogu svojin navlakačima premjestiti i specijalna vozila kakvima raspolažu komunalna poduzeća.

Glavni proizvod zagrebačkog pogona u podjeli unutar grupacije Zieglera, dodao je Pisk, su specijalna vatrogasna vozila za intervencije na aerodromima i u rafinerijama, uz što ide i specifična proizvodnja ojačanih poliesterskih spremnika, izrada dvostrukih kabina za vatrogasna vozila, te pratećih upravljačkih sustava. Iz toga pogona, koji je s radom počeo 2001. godine, i koji trenutno zapošljava 60 radnika, do sada je isporučeno preko 700 vatrogasnih vozila, od čega je gotovo 80 posto plasirarno putem Zieglerove distribucijske mreže diljem svijeta.

Ovom prilikom iznesena je ideja objedinjavanja nabave više vrsta kontejnera, koji bi se prema potrebama upućivali unutar vatrogasnog sustava, a kao primjer istaknuta je potreba za takvom opremom za vrijeme poplava. Na taj se koncept nadovezala i ljubljanska tvrtka MF Plus prikazavši sve mogućnosti svojih sofisticiranih i vrlo efikasnih uređaja za pročišćavanje zagađene vode i njeno pretvaranje u pitku vodu, koji se svojim gabaritima uklapaju u Zieglerov kontejnerski koncept, i zahvaljujući mnoštvu patenata, već se dokazali na kriznim žarištima u svijetu, od Iraka do Angole.

30. travanj 2024 17:24