Hrvatska
StoryEditor

Prijeti nam kolaps zdravstvenog sustava

05. Srpanj 2013.
Piše:
liderhrt

Vladina odluka, prema kojoj HZZO raskida ugovor s većinom privatnih zdravstvenih ustanova u polikliničko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, u suprotnosti je sa Strategijom razvoja zdravstva, a politika Ministarstva dovest će do kolapsa zdravstvenog sustava, ocijenio je HDZ.

Naime, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o pravima pacijenta, zdravstvena skrb mora biti dostupna teritorijalno i obujmom, što novim restriktivnim mjerama HZZO-a neće biti moguće. Štoviše, produžit će se liste čekanja za usluge polikliničko-konzilijarne zdravstvene zaštite i to je jedna od najneugodnijih činjenica za pacijente, priopćio je HDZ-ov Odbor za zdravstvo.

Podsjećaju da je do sada HZZO s privatnim sektorom godišnje sklapao ugovore o zdravstvenoj zaštiti u vrijednosti od oko 500 milijuna kuna, što je samo 2,5 posto svih troškova HZZO-a.

HDZ-ov Odbor za zdravstvo oštro se protivi odluci i upozorava da je participacija privatnog zdravstvenog sektora važan dio zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, posebice kvalitetne i dobro organizirane zdravstvene zaštite, što ovime, ocjenjuju, očito nije i ne će biti. Ističe i da ugovaranje HZZO-a s privatnom polikliničko-konzilijarnom djelatnošću mora biti transparentno, u skladu s jednakim i pravičnim uvjetima za sve, a ne samo s podobnima.

Nesposobnost i improvizacija ove Vlade vidljiva je i iz odluke o uvođenju PDV-a na usluge privatnog sektora u zdravstvu, koju su povukli nakon samo nekoliko dana. To najočitije govori o potpunoj dezorijentaciji Vlade, tvrde iz HDZ-ova Odbora za zdrvstvo.

Nastavi li Ministarstvo zdravlja s ovakvom politikom može se očekivati potpuni kolaps zdravstvenog sustava, smatra Odbor, napominjući da zdravstveni sustav u Hrvatskoj troši oko 18 posto državnog proračuna.

26. travanj 2024 17:34