Hrvatska
StoryEditor

Primjer Poljske: županije najvažnije u povlačenju EU sredstava

06. Lipanj 2014.

Primjer Poljske pokazuje kako su županije najvažnije u povlačenju EU sredstava, 70 posto EU novca Poljska povlači preko županija, istaknuto je danas na forum poljskih i hrvatskih regija održanom u Primoštenu, izvijestili su iz Hrvatske zajednice županija.

U organizaciji Hrvatske zajednice županija, Saveza Vojvodstava Republike Poljske i Šibensko-kninske županije na trećem po redu forumu prisustvovalo je 16 poljskih župana, gotovo svi hrvatski župani, predstavnici poljskog parlamenta, resornih ministarstava regionalnog razvoja odnosno urbanog razvoja iz Hrvatske i Poljske i niz drugih stručnjaka.

Europski fondovi bili su glavna tema konferencije. Poljska je država koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije, pa se tako čak 70 posto EU sredstava povlači preko županija.

Hrvatske županije žele da im Poljska bude uzor, jer upravo su županije u Poljskoj glavne institucije u privlačenju novaca iz fondova Europske unije i to je ono što želimo da tako bude i u Hrvatskoj, rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Smatra kako hrvatske županije imaju snage, znanje, volje i kapacitete i samo im treba dat strateški okvir sa državne razine da te novce povuku.

Aktualna tema bili su i "Sustavi civilne zaštite u Poljskoj - sustav protupoplavne zaštite", gdje su predstavnici poljskih vojvodstava županima govorili o sustavima protupoplavne zaštite, spašavanja i saniranja posljedica poplave.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o suradnji između Karlovačke županije i Zachodniopomorskog vojvodstva, a karlovački župan Ivan Vučić uvjeren je da će ovom suradnjom županija ne samo poboljšati već postojeće odnose, nego i maksimalno iskoristiti poljska iskustva kod daljnjeg razvoja i povlačenja sredstava iz EU fondova.

Ostale teme foruma i posjeta poljskih predstavnika Primoštenu bile su i razmjena i prijenos iskustava između poljskih i hrvatskih stručnjaka o inteligentnom specijaliziranju regija i održivom regionalnom razvoju kao i o ulozi Srednjoeuropskog transportnog koridora Europske grupacije za teritorijalnu suradnju.

19. svibanj 2024 03:04