Hrvatska
StoryEditor

Primorac nahvalio Oreškovića, Pusić zaziva izbore

23. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović pozdravlja donošenje odluke o mandataru Vlade ocjenjujući da nestranački stručnjak u trenutnoj gospodarskoj situaciji može biti razborito rješenje, priopćeno je u srijedu iz HGK.

- Pozdravljam konačno donošenje odluke o mandataru Vlade RH. Hrvatsko gospodarstvo ne može si dopustiti luksuz nekih razvijenih zemalja koje su godinu dana sastavljale vladu. Naše je gospodarstvo krhko i opterećeno velikim  problemima. Nestranački stručnjak može biti razborito rješenje u ovoj gospodarskoj situaciji, kaže Burilović.

Dodaje kako je poželjno da  je mandatar i politički mudar, jer je Vlada prije svega političko tijelo.

- Komora je na vlastitom primjeru, uz upravu iz realnog sektora, pokazala da je moguće u kratkom roku provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja. To mora učiniti  i javna uprava, i na korist gospodarstva i čitavog društva.

O mandataru je vrlo biranim riječima progovorio Dragan Primorac koji je s Tihomirom Oreškovićem surađivao dok je bio na čelu Plive.

- Obrazovan u inozemstvu, domoljub, odličan gospodarstvenik s velikim međunarodnim iskustvom. Njegovim dolaskom očekujem značajne promjene jer danas Hrvatska više nego ikada treba čovjeka koji ima međunarodni ugled, prati i razumije svjetske trendove te koji ima snage i odlučnosti za toliko nužne promjene, rekao je Primorac za Večernji list.

- S obzirom na gospodarsko iskustvo bilo bi nemoguće da ne poznajem direktora Plive. Surađivali smo na izgradnji tvornice, Orešković je uspješan menadžer, timski igrač, ima trke u nogama, no nema političku legitimaciju. Funkcija premijera je šira od samog znanja u gospodarstvu, biti će važan tim koji će okupiti oko sebe. Uopće mi nije sporno sto je Orešković nestranački mandatar, iako nema političkog iskustva. Osobno da me se pitalo, predložio bih za mandatara Ivicu Mudrinića, uspješan je gospodarstvenik ima političko iskustvo, a nestranački je čovjek, rekao je Radimir Čačić na konzultacijama na Pantovčaku.

Vesna Pusić je, pak, nakon konzultacija kod Predsjednice poručila kako su Božo Petrov i Tomislav Karamarko došli na Pantovčak s nedovoljnim brojem potpisa podrške izabranih saborskih zastupnika.

- Božo Petrov je imao 15 potpisa za sebe, Tomislav Karamarko je imao 63 potpisa za sebe, prema tome do sada nitko nije pokazao 76 potpisa. Ustav je jasan, ako se pojavi netko sa 76 potpisa za jednu osobu za mandatara onda joj predsjednica treba dati mandat. Međutim ukoliko se pojavi ovakva situacija za jednog, za drugog, ako treba odgoda 24 sata, naš je stav da bi nakon ove jedne nedopustive situcije posljednjih mjesec dana Hrvatska trebala ići na nove izbore jer tko god sastavi vladu na ovaj način imat će velikih poteškoća s legitimitetom. To moraju biti potpisi koji su prikupljeni za mandatara, a ne spojeni potpisi prikupljeni za Karamarka i Petrova.

27. travanj 2024 03:58