Hrvatska
StoryEditor

Prioriteti moraju biti zaposlenost, proizvodnja i izvoz

01. Veljača 2013.

Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj na neinvesticijski od strane agencije Moody‘s bilo je za očekivati budući da proizvodnja, kao dugoročni ekonomski pokazatelj, u Hrvatskoj pada već od prvog kvartala 2007. godine, da nezaposlenost raste od 2008. godine, tako da je očito da je to postala generalna slika hrvatskog gospodarstva uz nepostojanje mjera koje bi zaustavile te negativne trendove, rekao je za Hinu ekonomist Ljubo Jurčić komentirajući Moody‘sovo smanjenje hrvatskog rejtinga s Baa3 na Ba1.

Dakle, prema uvjetima hrvatskog gospodarstva, gdje se ne može reći da se poboljšavaju uvjeti za investitore, pa onda i prema metodologiji rejting agencija, rezultat ispada točno onakav kakav su i prikazali, kazao je Jurčić ističući da apsolutno nije iznenađenje da su već dvije relevantne kreditne agencije - najprije Standard & Poor‘s i sada Moody‘s - ocijenile kreditni rejting Hrvatske kao neinvesticijski.

Budući da se označeni rejting odnosi na dogoročno investiranje, Jurčić na pitanje što činiti kaže da nema brzog rješenja, ne postoje ad hoc mjere kad su svi ekonomski pokazatelji tako negativni kako jesu, što znači i da nema ni sigurnosti za dugoročnim ulaganjem u Hrvatskoj, za povratak uloženih investicija.

Smatra kako je rješenje, s jedne strane, u izgradnji sustava koji će zaustaviti pad proizvodnje, a to se radi putem industrijskih politika koje imaju sve razvijene zemlje, te s druge strane radi se o politici koja mora promjeniti prioritete.

Jurčić ističe kako prioritet hrvatske politike mora biti zaposlenost, proizvodnja, izvoz, a zasad hrvatska politika priča samo o stabilnosti proračuna, o stabilnosti tečaja. Radi se o umjetnom sređivanju financijske situacije koja se na prvi pogled postiže, dok će se već u srednjem roku to vratiti kao negativan bumerang. U svakom slučaju treba promjena pristup politici, prije svega ekonomskoj politici, smatra Jurčić.

Napominje da već desetak godina ističe da pojedinačne mjere ne mogu uroditi plodom, problem nije mjera nego sustav. I svaka mjera u dobroj namjeri imat će negativan rezultat ako se ne pokrene proces izgradnje novog ekonomskog sustava i nove ekonomske politike.

Toga zasad nema ni u naznakama, jer se Vlada drži istog koncepta, istih pristupa. I iz sadašnjih najava strateških investicija zapravo je vidljivo, smatra Jurčić, da se ide u istom smjeru, a i zbog takvih investicija kakve su bile u proteklih deset godina danas smo u tako lošoj situaciji, zaključuje Jurčić.

02. svibanj 2024 03:55