Hrvatska
StoryEditor

Pusić: Čvrsto stojimo iza onog što se dogovori

17. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Ono što su ujutro dogovorili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i generalni direktor Gazprom Exportska Alexander Medvedev, to su još jednom ponovili i utvrdili prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić i predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller.

Nakon sastanka oboje su se u prostorijama Vlade obratili predstavnicima medija. Pusić je istaknula da se razgovaralo o plinskom biznisu, mogućnosti izgradnji elektrana, te o istraživanju plinskih i naftnih nalazišta u Hrvatskoj.- Za nas neobično interesantna tema koja bi mogla imati za cijenu plina u gospodarstvu. Općenito u mnogim slučajeva to bi moglo dovesti do pretvaranja današnjih gubitaša u firme koje stvaraju profit, ali i do korekcije cijene energenata u kućanstvima što je bitni element u standardu građana. Namjera i pozicija Hrvatske je da čvrsto stoji iza onoga što se dogovori – dodala je Pusić.

Prvi čovjek jedne od najvećih kompanija u svijetu Aleksej Miller zadovoljan je s obavljenim razgovorima na svim razinama od predsjednika Ive Josipovića do Vesne Pusić. Istaknuo je da se najveći dio razgovora odnosio na plinski biznis.- Radilo se o mogućnosti povećanja količine plina i o prihvatljivijim cijenama plina ukoliko dođe do povećanja, a također smo se dotaknuli projekta Južni tok. Potpisali smo plan zajedničkih aktivnosti vezanih uz provedbu projekta izgradnje odvojka plinovoda Južni tok.Također vidimo mogućnosti isporuke oko 2,7 miljardi kubika plina godišnje – rekao je Miller.Izrazio je spremnost ulaganja u elektrane, a ako bi i oni sudjelovali dogovrili bi se direktni ugovori o isporuci plina takvim elektranama. Jednu od velikih prilika za investiicje vidi i u isporuci plina za vozila koji je jeftinije i ekološki prihvatljivije. 

- Raspravljali smo o suradnji u području nafte. Mi imamo interes u natječajima za istraživačke i geološke radove. Stvarno mislimo da imamo mogućnost za izgradnju strateškog partnerstva u tom području. Postoji veliki potencijal za suradnju u energetici. Što se tiče nas mi smo u potpunosti otvoreni za suradnju – zaključio je Miller.

26. travanj 2024 12:05