Hrvatska
StoryEditor

Pusić se danas sastaje s Erjavcem, glavna tema štednja u Ljubljanskoj banci

20. Studeni 2013.
Piše:
liderhrt

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastat će se u Zagrebu sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem, a očekuje se kako će glavna tema razgovora bit će pitanje devizne štednje hrvatskih štediša u bivšoj Ljubljanskoj banci.

Naime, ova problematika ponovno opterećuje odnose dviju zemalja. Slovenija je prije dva tjedna poslala Hrvatskoj diplomatsku notu u vezi s bivšom Ljubljanskom bankom, naglašavajući razočaranost što sudski postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nisu zaustavljeni. 

Kako je u priopćenju za javnost navelo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, direktor za bilateralu i europske poslove u slovenskome ministarstvu vanjskih poslova Tadej Rupel je tom prigodom izrazio ‘razočaranost što Hrvatska još uvijek nije osigurala dosljednu primjenu memoranduma o razumijevanju‘ iz Mokrica niti ‘obustavu sudskih postupaka glede prenesenih depozita pred hrvatskim sudištima, do konačnog rješenja tog pitanja‘.

- Slovenija je ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om još u travnju ove godine ispunila svoj dio obveza iz memoranduma, dok Hrvatska to nije učinila jer unatoč dogovoru u memorandumu svi postupci (protiv Ljubljanske banke) pred hrvatskim sudovima teku dalje - priopćeno je iz slovenskog MVP-a. 

Ljubljana očekuje da će se problematika prenesenih deviznih uloga Ljubljanske banke u Zagrebu rješavati u sklopu sukcesije, a ne pred hrvatskim sudovima, kako i proizlazi iz memoranduma iz Mokrica, dodaje se u priopćenju.

07. svibanj 2024 09:29