Aktualno Hrvatska

Računovođe pokrenuli peticiju protiv licenciranja

Lider/Hina

Inicijativa profesionalnih računovođa, koja okuplja zaposlenike u računovodstvenim servisima te vlasnike obrta koji se bave računovodstvom, pokrenula je peticiju kojom traži da se iz zakona izbaci obaveza licenciranja računovođa u Hrvatskoj.

Na službenoj stranici udruženja, pojašnjeni su razlozi zahtijeva i pokretanja peticije. Ukratko, računovođe traže ukidanje odredbi Zakona o računovodstvu koje se odnose na obavezu licenciranja računovođa zbog:

  1. Negativni utjecaj licenciranja na poduzetnike i posljedično na gospodarstvo
  2. Licenciranje je suprotno EU Direktivi te praksi drugih zemalja EU i SAD-a
  3. Računovodstveni servisi neće moći pratiti nametnute troškove te će neminovno biti prisiljeni zatvoriti svoje urede
  4. Ne uključivanje profesionalnih računovođa u radne skupine koje odlučuju o pravilima za licenciranje
  5. Podizanje ugleda računovodstvene struke te rješavanje problema struke
  6. Liberalizacija tržišta i tržišni mehanizmi

– Troškovi licenciranja računovođa povećali bi cijene njihovih usluga, te bi se također troškovi parafiskalnih nameta za članarine, obavezne edukacije i sl., prevalili na poduzetnike što bi dodatno otežalo njihov položaj te imalo negativan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, poručuje Inicjativa računovođa.

Postavljaju pitanje da li je napravljena analiza učinka licenciranja revizora na  veću kvalitetu financijskog izvještavanja te pitaju koja je korist licenciranja i je li ona veća od štete koju bi ista prouzročila.

– Europske smjernice ne predviđaju nikakvo zakonsko uređivanje računovodstvene profesije, već poticanje na dobrovoljne standarde kvalitete, kažu računovođe te dodaju kako će se licenciranje računovođa negativno odraziti i na poslovanje malih i srednjih poduzeća.

– U javnosti se neprekidno spominje rasterećenje poduzetnika, a uvođenje licenciranja će rezultirati novim troškovima, poručuju.

Zakonom o računovodstvu predviđeno je uvođenje licenciranja računovođa od 01.01.2019. godine. Hrvatska revizorska komora formirala je Radnu skupinu za izradu posebnog zakona.

Komentari