Hrvatska
StoryEditor

Ranogajec: Ne bojim se za obrtništvo

23. Prosinac 2013.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec ocijenio je kako će 2014. biti teška godina, ali ne boji se za obrtništvo, preživjet će, pokušat će učiniti sve da pronađu nove izvore financiranja, da izađu na tržište, da stvore novu dodanu vrijednost iz koje će sufinancirati one kojima će to biti potrebno.

Govoreći na Skupštini HOK-a Ranogajec je kazao kako 2013. nije donijela gotovo ništa dobro obrtnicima, iako su očekivanja bila velika, sukladno i najavama Vlade, ali i svih onih koji su razmišljali da smo dotakli dno i da se u ovom trenutku možemo samo dizati i da će nam biti bolje.

Na žalost, to se nije ostvarilo, nema otvaranja novih radnih mjesta, nema iskoraka u financiranju, nema sigurnog zakonodavnog okvira, kazao je.

Ponovio je kako su obrtnici puno očekivali od zakona od obrtu, kako ima dobrih rješenja, ali obrtnici nisu dobili sigurnost u poslovanju, nisu izjednačeni sa trgovačkim društvima i zbog te je diskriminacije HOK uputio tu odredbu zakona na ocjenu ustavnosti.

Ranogajec je pozitivnim izdvojio prihvaćanje zahtjeva njihovih ugostitelja i turističkih djelatnika za smanjenjem stopa PDV-a za ugostiteljstvo na 10 posto, što je, nažalost, u nedavno zakonskim izmjenama, povećano na 13 posto.

Pozitivnim ocjenjuje povećanje iznosa za obvezan ulazak u sustav PDV-a sa 85 tisuća kuna na 230 tisuća kuna te izjednačavanje prava obrtnika u pravima s radnikom za vrijeme nezaposlenosti.

Ranogajec je ponovio kako se negativni trendovi u obrtu nastavljaju, u 2013. je 2.000 obrta manje. Situacija je takva da ako se i otvori 15 tisuća obrta, zatvori se njih 17 tisuća, pojasnio je.

Vlada se trudi, ali nije dovoljno truditi se, trebamo rješenja koja će promptno rješavati probleme koji su nagomilani godinama, kazao je Ranogajec upitan što misli o politici Vlade prema obrtnicima.

Upitan za komentar najave prema kojima će Ministarstvo financija otpisati nenaplative dugove građana i misli li da je to pravedno, Ranogajec je kazao ova Vlada želi pokazati socijalni momenat, no pita je li u redu da netko izvršava svoje obveze, netko drugi ne i onda se tome otpiše dug.

Ovakva rješenja dolaze prekasno, to je trebalo prije dvije godine prerezati, kazao je Ranogajec napominjući da se otpis dogodio prije dvije godine ti ljudi bi već pokrenuli neke nove biznise.

Na ponovni upit podržava li u ovom trenutku otpis dugova ili ne Ranogajec je kazao kako očekuje da se prvo Vlada o tome očituje, da se vide kriteriji kako će se to raditi pa će onda to moći detaljno komentirati.

Pomoćnik ministra poduzetništva i obrta Vjekoslav Rakamarić kazao je kako je svaki zakon podložan promjenama i želi vjerovati da će u 2014. ministarstvo i obrtnici napraviti još bolji zakonodavni okvir od ovoga koji je sada.

Kazao je i kako je shema za Poduzetnički impuls gotova, bit će objavljen početkom iduće godine i pozvao je obrtnike da se javljaju na natječaje.

27. travanj 2024 01:43