Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U ovoj godini nove aktivnosti u Hrvatskoj obrtničkoj komori, nastavak dijaloga s Vladom o radu nedjeljom

12. Siječanj 2024.
Dalibor Kratohvil, Hrvoje Margan, Đurđica Mostarčić, Stjepan Nedoklan

Osnivanje Fonda solidarnosti te provođenje i razvoj strukovne izobrazbe jedan su od ciljeva Hrvatske obrtničke komore (HOK) o čemu je u srijedu govorio njezin predsjednik Dalibor Kratohvil. On je medijima predstavio realizirane aktivnosti HOK-a u prošloj i planove u ovoj godini, a osim njega o tome su govorili i potpredsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvoje Margan te predsjednici cehova računovodstva, odnosno ribarstva i akvakulture Đurđica Mostarčić i Stjepan Nedoklan.

Kad je riječ o Fondu solidarnosti, Kratohvil je rekao da je cilj tog projekta isplata novčane pomoći članovima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta na imovini i/ili štetnih događaja nastalih na području Hrvatske, dok se za provođenje i razvoj strukovne izobrazbe planira provođenje javnih ovlasti, rad na novim pravilnicima i, kako je naglasio, novim kurikulumima te promociji obrtničkih zanimanja.

Od ostalih planiranih aktivnosti HOK-a u ovoj godini njezin čelni čovjek je najavio kako će s Vladom nastaviti dijalog na temu ograničenja rada nedjeljom. Također će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika nastaviti dijalog s Ministarstvom zdravstva za pojednostavljenje izdavanja dozvola higijenskog minimuma te s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o mogućnosti uvođenja povremenog i privremenog zapošljavanja na primjeru vinjeta u poljoprivredi za koje očekuju da bi se mogle realizirati u ovoj godini. Potpredsjednik tog ceha Hrvoje Margan rekao je da će ugostiteljstvo u Hrvatskoj ove godine trebati 80 tisuća radnika te da će jedan od ciljeva biti da se oni koji dolaze iz inozemstva te će se izraditi prijedlog programa za školovanje ugostitelja.

– Tražit ćemo 13 posto PDV-a za sve naše usluge – rekao je Margan.

Jedna od zanimljivijih inicijativa HOK-a je i dobivanje dodatnih količina drvne sirovine za obrtnike na temelju javnog poziva Hrvatskih šuma, što je dogovoreno na sastanku u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Poziv je najavljen za proljeće 2024.

Eliminacija crnog tržišta

Kad je riječ o Cehu graditeljstva, najavljena je, nakon niza dopisa i održanih sastanaka, izmjena Zakona o gradnji kojim bi trebao biti riješen problem vođenja radova na objektima IIIb kategorije, što podrazumijeva nastavak dijaloga i rad na zajedničkim rješenjima.

Predsjednik Ceha ribarstva i akvakulture Nedoklan rekao je da će HOK istrajavati na eliminaciji crnog tržišta prijedlogom o uvođenju evidencije ulova riba. Naime, kako je naveo, u sportskom i rekreativnom ribolovu, kako se procjenjuje, ulovi se ista količina ribe kao i u profesionalnom.

Predsjednica Ceha računovođa Mostarčić pak navela je da će u slijedećih 15 godina u mirovinu otići polovica aktivnih računovođa najavivši zahtjeve prema Vladi za podizanjem praga za ulazak u sustav PDV-a kao i izmjene postojećih Zakona i pravilnika.

Također Kratohvil je najavio i donošenje Zakona o ugovorima u prijevozu čime bi se stvorila legislativna pretpostavka za daljnje rješavanje ove problematike, što podrazumijeva nastavak dijaloga i rad na zajedničkim rješenjima. Također Ceh frizera i kozmetičara priprema prijedlog za promjenu (modernizaciju) majstorskog ispita. A Sekcija cvjećara u ovoj godini planira Forum cvjećara i državno natjecanje na kojem će se birati predstavnik koji će sudjelovati na Europskom prvenstvu cvjećara 2025. godine u Nizozemskoj.

Osim toga, HOK će i dalje tražiti za hrvatsko obrtništvo nastavak mjera pomoći u smislu ograničenja cijena energenata, kao i porezno rasterećenje gdje god je to moguće. Osim toga, dodao je, tražit će pojačane kontrole obavljanja neregistrirane djelatnosti, kao i intenzivan i aktivan angažman svih uključenih u prilagodbu sustava obrazovanja potrebama tržišta.

– Nastavit ćemo jačati svoje usluge za naše obrtnike kako bi u svojoj Kući mogli dobiti svu potrebnu pomoć i podršku. Obrtništvo je snažno i otporno, sada je riječ o više od 112 tisuća obrta odnosno rastu od 9,8 posto ili 10 tisuća obrta u godinu dana, a na nama je čast i odgovornost da zastupamo interese svakog od njih – istaknuo je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

HOK će i u ovoj godini nastaviti poticati predstavljanje domaćih obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima – planirano je sufinanciranje nastupa obrtnika na dva međunarodna sajma, 12 regionalnih i tri specijalizirana sajma.

Brojne aktivnosti

Sumirajući što je sve učinjeno u prošloj godini, Kratohvil je predstavio ojačan cehovski sustav, povećan je broj članova u cehovima i sekcijama koji aktivno doprinose poboljšanju svoje djelatnosti, pri čemu veliku ulogu imaju strukovna događanja gdje se definiraju rješenja problema i iste adresiraju na nadležne institucije.

Tako su i protekle godine održani tradicionalni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, Susret ribara i 1. Susret računovođa, a započeto je i s Obrtničkim fokusom – serijom tribina o aktualnostima u obrtništvu na kojima će se i u ovoj godini problematizirati i tražiti rješenja. U ovoj godini predviđeno je  još više strukovnih događanja važnih za unapređenje struke – uz već navedene, Kongres ugostitelja i susrete ribara i računovođa, u planu je održavanje 3. Foruma cvjećara i natjecanje cvjećara, održavanje dana frizera i kozmetičara HOK-a pod nazivom Majstori ljepote 2024. te susreti prijevoznika, graditelja, trgovaca.

U protekloj godini, uz kontinuiranu savjetodavnu podršku obrtnicima – 2500 pisanih odgovora i približno 50-ak dnevno jednostavnijih telefonskih odgovora – dane su primjedbe na 34 zakonska propisa kako bi se unaprijedilo poslovno okruženje za obrtnike. U provođenju javnih ovlasti HOK-a,  zmeđu ostalog, položen je 771 majstorski ispit, 770 ispita o stručnoj osposobljenosti i 241 ispit iz osnovnih znanja o poučavanju učenika na naukovanju. Također, sufinanciran je nastup više od 600 obrtnika na 18 sajmova u vrijednosti 120 tisuća eura. U ovoj godini izuzetno važan će biti rad na novim kurikulumima s Ministarstvom gospodarstva, kako bi sustav obrazovanja odgovarao potrebama tržišta.

27. travanj 2024 09:16