Hrvatska
StoryEditor

Ranogajec: ne razumije nas ni vlastito Ministarstvo

15. Lipanj 2013.

Petu izložbu proizvoda i usluga Pitomača 2013., koja je okupila brojne obrtnike, poduzetnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge s područja Općine Pitomača otvorio je danas predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

Hrvatska obrtnička komora potiče ovakve izložbe i financijski potpomaže one koji žele pokazati što su to sve stvorile vrijedne obrtničke ruke i što sve može izaći na tržište i otvoriti nova radna mjesta, rekao je Ranogajec.

Govoreći o stanju u obrtništvu Ranogajec je ocijenio kako hrvatski obrtnici nisu spremni za ulazak u Europsku uniju jer nisu dovoljno radili na povećanju konkurentnosti.

- Ne razumije nas ni vlastito ministarstvo jer ne želi slušati naše prijedloge. Mi ne znamo što nas čeka u Europskoj uniju, većina nas nije spremna sudjelovati na natječajima i ravnopravno sudjelovati u borbi za 500 milijuna potrošača. Zbog nemara onih koje vode državu i u Vladi brinu o gospodarstvu hrvatski obrtnici nemaju potrebne certifikate pa će gubiti vrijeme u traženju papirologije za izlazak na tržište zbog čega bi mogli izgubiti i hrvatsko tržište - kazao je Ranogajec.

Izrazio je nadu da će se unatoč poteškoćama većina obrtnika vrlo brzo prilagoditi i naći mjesto na tržištu. "U Europskoj uniji su natječaji transparentni i kvalitetni obrtnici tamo neće nailaziti na probleme na koje su nailazili u Hrvatskoj. Propadale su države, mijenjale su se ministri i vlade, a obrtništvo je opstalo jer se oslanja na obitelj, a obitelj je nositelj obrtništva", kazao je predsjednik HOK-a.

07. svibanj 2024 11:24