Hrvatska
StoryEditor

Ranogajec: Obrtnike se ne smije izjednačavati s lopovima

28. Travanj 2015.

Dragutin Ranogajec novi je stari predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Tako je odlučeno na 1. Konstituirajućoj sjednici Skupštine Hrvatske obrtničke komore održanoj danas točno u podne u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu. Od 48 glasača čak njih 41 dalo je glas Ranogajcu, pri čemu je protukandidat Ivan Klarić skupio 7 glasova. Nevažećih ili suzdržanih nije bilo

- Stanje u obrtništvu je loše. Trend pada obrta je zastrašujući.  Svi smo za to ponešto odgovorni, no oni na čelu su ipak najviše krivi. Nedostaje im vizije, vlada nestručnost, a dvorske spletke su svakodnevnica.  Treba više vjerovati zaposlenicima uključenim u rad tijela, a onim ne previše aktivnim se treba odmah zahvaliti na suradnji. Rad tijela treba decentralizirati, više se treba kretati po terenu, a smanjiti broj ceremonija i nepotrebnih večera i sastanaka - rekao je u svome 20-minutnom obraćanju prije samog glasanja Ivan Klarić, 54-godišnji obrtnik iz Vinkovaca.

Dodao je i kako  plaću predsjednika treba odmah smanjiti, a ukoliko on pobijedi obećanja nastupaju na snagu istog trena.

Ranogajec je, pak,  najavio u svojem sljedećem mandatu, snažnije zastupanje obrtništva na svim razinama, jači utjecaj na nacionalnu i europsku zakonsku regulativu, jačanje suradnje s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Hrvatskom gospodarskom komorom.

- Moramo raditi i na skidanju stigme s obrtnika gdje nas se izjednačava s lopovima, kao i raditi na jačanju jedinstvenog komorskog sustava - dodao je.

Po razlici intenziteta pljeska nakon izlaganja obojice kandidata, kao i prema komentarima okupljenih od samog početka jasno je bilo kako se radi o sukobu Davida i Golijata. Glasanje je tako bila puka formalnost.

- Nemamo vremena čekati budućnost. Idemo raditi - zaključio je nakon prebrojavanja listića slavodobitno Ranogajec, te pozvao okupljene na gozbu i tamburaše.

02. svibanj 2024 01:41