Hrvatska
StoryEditor

Rješenje za Ljubljansku banku do kraja godine?

04. Prosinac 2012.

Hrvatski i slovenski financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar poručili su s današnjeg sastanka da bi, ukoliko dvije vlade prihvate njihove zaključke, svoj prijedlog načina rješenja pitanja stare devizne štednje kod bivše glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu predložili na idućem sastanku, koji bi se trebao održati do kraja ove godine.

Rogić i Arhar, u izjavama za medije nakon svog četvrtog sastanka, kazali su da i dalje zastupaju stajalište o reaktiviranju pregovora u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu te da će svojim vladama prenijeti svoj zaključak kako je koncept rješenja s multilateralnom i bilateralnom komponentom, zacrtan na prošlom sastanku, dobar put. Ako se obje vlade slože, način rješenja pitanja stare devizne štednje Ljubanske banke predložili bi na idućem sastanku, koji bi se, prema neslužbenim najavama, trebao održati do kraja ove godine u Sloveniji.

U izjavama za medije nakon današnjeg sastanka u Zagrebu Zdravko Rogić je kazao da su napravili rekapitulaciju ovog problema i došli do zaključka da je ono što su radili na prošlom sastanku na Bledu dobar put.

-Napravili smo rekapitulaciju čitave ove problematike koja traje već jako dugo i došli smo do zaključka da ono što smo radili na Bledu, a to je koncept rješenja koji ima multilateralnu i bilateralnu komponentom, da je to dobar put-, rekao je Rogić.

-I dalje smo na stajalištu da smo spremni i osobno se angažirati da se reaktiviraju pregovori u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu, a isto tako smo i vrlo zainteresirani da one konture bilateralnog rješenja koje smo zacrtali na Bledu (...) postanu još jasnije-, izjavio je danas Rogić.

Dodao je da su se Arhar i on dogovorili da o tome ponovno informiraju svoje vlade te da u slučaju njihovog pozitivnog odgovora konkretiziraju način rješenja ovog dugotrajnog problema te na idućem sastanku predlože rješenje.

I Arhar je istaknuo da dvije strane nastavljaju s traženjem rješenja koje će biti "jasno i glasno" objema stranama, što uz ostalo podrazumjeva i bilateralno rješenje, ‘kao jedna država s drugom‘.

-Pogledi su nam različiti, ali ostaje nada da bi se i pri tim različitim pogledima našlo zajedničko rješenje-, rekao je Arhar te dodao da obojica financijskih stručnjaka drže da se ‘isplati uložiti dodatno vrijeme‘ da se vidi kako da se ti različiti pogledi ipak svedu pod zajednički nazivnik.

08. svibanj 2024 23:24