Hrvatska
StoryEditor

Robert Pauletić zamjenik ministra turizma

25. Veljača 2016.

Najpoznatiji hrvatski kvizoman Robert Pauletić imenovan je danas na zatvorenoj sjednici Vlade zamjenikom ministra turizma. Robert Pauletić na to mjesto dolazi kao kandidat Mosta.

Ovaj diplomirani politolog, koji fluentno govori engleski, a služi se i talijanskim i španjolskim jezikom, ovjek je bogatog turističkog iskustva. Obišao je, stoji u njegovom službenom životopisu, 90 zemalja svijeta na svih sedam kontinenata, uključujući i Antartiku. Vodeći je hrvatski putopisac po broju prodanih primjeraka knjiga, a napisao ih je četiri - Nepal, Brazil, Himalaja i Led. Najpoznatiji je kao najmlađi pobjednik Kviskoteke u kojoj je pobijedio sa 15 godina 1986. godine.

Radni vijek je proveo u enigmatskom magazinu Vjesnikov Kviz te u magazinu Kviskoteka čiji je urednik od 1994. do danas. Pisao je i za Polet, Slobodnu Dalmaciju te u Playboyju. Dvadesetak je godina i honorarno surađivao sa HRT-om.

Pauletić često putuje u daleke krajeve svijeta, a taj je hobi profesionalizirao objavljivanjem prve dvije knjige "Nepal u 77 priča" (2003.) i "Brazil" (2004.). U travnju 2009. s prijateljem, legendarnim himalajcem Stipom Božićem, polazi na himalajsku avanturu, i uspijeva u konačnom cilju, usponu do baznog logora Mount Everesta (5300 m). U studenom 2009. izišla mu je treća knjiga "Himalaja u 77 priča", kombinacija osobnih doživljaja s Himalaje i napetih priča iz bogate penjačke karijere Stipe Božića. U studenom i prosincu 2009. Pauletić je boravio na Antarktici, te je u sklopu međunarodne ekspedicije u kojoj je bio i glasoviti antarktički istraživač, Japanac Keizo Funatsu, 7. prosinca 2009. kao prvi čovjek iz Hrvatske stupio nogom na najjužniju točku Zemlje, Južni pol. Reportažu s Antarktike i Južnog pola objavio je 2010. u sklopu knjige "Led", svoga životnog djela koje sadrži putopise sa svih sedam kontinenata. U sklopu knjige "Led" nalazi se i DVD s polusatnim filmom "Antarktika" koji je Pauletić sam snimio na "Bijelom kontinentu".

Robert Pauletić je od srpnja 2012. do srpnja 2013. bio predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza. U tom kratkom razdoblju uspio je postati član Međunarodne komisije za sportaše Svjetskog boksačkog saveza, te je aktivno sudjelovao u organizaciji Seniorskog boksačkog prvenstva Hrvatske u Zadru 2013. koje je ostalo zapamćeno kao najposjećenije i najuspješnije boksačko natjecanje u RH uopće.

Robert Pauletić je oženjen i ima šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Živi u Splitu, a ima i stan u Zagrebu.

06. svibanj 2024 16:46