Hrvatska
StoryEditor

Sastanak u Zagrebu oko Ljubljanske banke

01. Prosinac 2012.

Hrvatski i slovenski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke Zdravko Rogić i Franc Arhar, koje su vlade imenovale da predlože rješenje tog dugogodišnjeg spora između Hrvatske i Slovenije, sastat će se u utorak, 4. prosinca u Zagrebu, potvrdilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih poslova (MVEP).

Njihov četvrti sastanak u četvrtak je najavio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je tom prilikom ponovio stajalište Ljubljane da hrvatska vlada treba povući tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, što bi omogućilo razgovore o tom pitanju u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

Slovenska vlada vezuje rješenje za Ljubljansku banku s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u svome parlamentu, dok je stajalište hrvatske diplomacije da problem Ljubljanske banke nije povezan s ulaskom Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine.Rogića i Arhara imenovale su vlade Hrvatske i Slovenije radi pripreme prijedloga za rješenje problema u vezi s deviznom štednjom kod bivše Glavne filijale Ljubljanske banke u Zagrebu.

08. svibanj 2024 23:39