Hrvatska
StoryEditor

SDP odustaje od poreza na nekretnine?

01. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Prema pisanju Novog lista SDP bi mogao zbog mira u kući i opstanka vlade odustati od poreza na nekretnine.

Da je vladajuća stranka spremna popustiti svojim ključnim koalicijskim partnerima daje se naslutiti i iz izjava člana predsjedništva HNS-a Joze Radoša za Jutarnji list.

On je naime, na pitanje da li bi HNS napustio Vladu kada bi zakon o porezu na nakretnine bio upućen u proceduru bez njihovog odobrenja odgovorio: Neki su zakoni strateški. Ovaj je jedan od njih i jedino što želimo jest da se uvažava naše stajalište jer koji bi inače bio smisao koalicije. No, vjerujem da do napuštanja Vlade neće doći jer logično je da ministar Linić i premijer Milanović respektiraju strateške interese svog strateškog koalicijskog partnera. Uostalom, uvjeren sam da donošenje tog zakona u ovim okolnostima nije interes Vlade u cjelini.Kako neslužbeno doznaje Novi list, premijer Zoran Milanović razgovarao je o tome s potpredsjednicom Vlade Vesnom Pusić i posljedica toga je njezino priopćenje u kojem je u potpunosti odbacila opciju HNS-ova napuštanja koalicije.

U SDP-u smatraju da je zakon trebao biti jedna od strateških reformi, podloga za promjene u sustavu socijalne skrbi i način na koji će se prikupiti sredstva kako bi se smanjila davanja gospodarstva odnosno zdravstveni doprinosi. Ne bude li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu, što znači odustajanje od dijela planova koji se tiču rasterećenja gospodarstva, kazao je Linić. Dodao je i da je Plan 21 predviđao uvođenje poreza na imovinu kako bi se smanjili doprinosi, a teret financiranja zdravstva prebacio na bogatije građane.

05. svibanj 2024 07:05