Hrvatska
StoryEditor

SDP osniva krizni stožer za pomoć dobavljačima i radnicima Agrokora

08. Travanj 2017.

Predsjedništvo SDP-a u subotu je održalo izvanrednu sjednicu zbog Agrokora i situacije u kojoj su se našli dobavljači i proizvođači u Hrvatskoj te donijelo odluku o osnivanju kriznog stožera za pravnu pomoć i podršku obiteljskim poljoprivrednicima i radnicima.

SDP-ov krizni stožer pomagat će malim dobavljačima, obiteljskim poljoprivrednicima i radnicima čije su sudbine i životi u ovom trenutku potpuno izloženi, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je  sazvao izvanrednu sjednicu Predsjedništva SDP-a zbog aktivacije lex Agrokor, to jest Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

U SDP-ovom kriznom stožeru ekonomski, financijski i pravni stručnjaci pratit će stanje i posljedice realizacije lex Agrokor na kompletno hrvatsko gospodarstvo, izjavio je Bernardić na konferenciji za novinare nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Po njegovoj ocjeni aktivacijom toga zakona otvorena je Pandorina kutija, a mali dobavljači i poljoprivrednici dovedeni su u težak položaj jer njihove interese nitko ne zastupa.

>>>Bernardić o ‘lex Agrokoru’: Vladin povjerenik dobiva veće ovlasti nego Todorić

Stoga će SDP od ponedjeljka otvoriti besplatni info telefon kao pomoć i podršku radnicima i malim dobavljačima. Na taj telefon moći će prijaviti eventualne prijetnje te zatražiti pravnu pomoć. Krizni stožer će pratiti razvoj situacije te ako se na terenu pokaže potreba, predlagati nove zakonodavne mjere, poput hitne implementacije zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i izmjena Zakona o trgovini.

"Imamo priliku svjedočiti kako je HDZ svojim ‘lex Agrokor‘ opet provukao interese krupnog kapitala i banaka. Njih je zaštitio, dok su mali dobavljači ostali na drugoj strani, sami, nezaštićeni, na milost i nemilost Vladinog povjerenika,“ izjavio je Bernardić.

Uz osnivanje kriznog stožera, izvanredno Predsjedništvo stranke donijelo je još četiri točke kojima će se SDP voditi u rješavanju krize zbog Agrokora.

Sljedećeg tjedna inicijativa za opoziv ministra financija

Među njima je pokretanje procesa opoziva ministra financija Zdravka Marića, za kojega je Bernardić ustvrdio da je "izuzet iz svih ključnih odluka i to u situaciji kada kriza oko Agrokora može snažno utjecati na financije naše zemlje". Inicijativa za pokretanje opoziva ministra Zdravka Marića, po Bernardićevim riječima, već sljedećeg tjedna trebala bi biti upućena u saborskoj proceduri.

"U najtežim gospodarskim trenucima Hrvatska je bez ministra financija. Njegov opoziv je pitanje zdravog razuma", poručio je Bernardić, no nije odgovorio hoće li SDP u toj inicijativi dobiti i potporu mostovaca.

SDP će ustrajati i na osnivanju saborskog istražnog povjerenstva radi utvrđivanja "sprege politike i ljudi oko Agrokora", a Bernardić je najavio i kako očekuje ocjenu ustavnosti ‘lex Agrokor‘.

Također će zatražiti hitno donošenje zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

"Zahtijevamo da se čim prije u proceduru stavi zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi te da se u njega ugradi odredba o minimalnoj zastupljenosti domaćih poljoprivrednih proizvoda. Zahtijevamo da svi trgovački lanci koji posluju u Hrvatskoj imaju obvezu na svojim policama imati minimalno 40 posto poljoprivrednih proizvoda. Ako se brzo ne reagira, pokrenut će se spirala koja će ugroziti i radna mjesta u drugim povezanim tvrtkama, poput Petrokemije koja prodaje poljoprivrednicima mineralna gnojiva“, istaknuo je  Bernardić.

27. travanj 2024 12:46