Hrvatska
StoryEditor

Sedam kompanija zainteresirano za istraživanje ugljikovodika na kopnu

18. Veljača 2015.

Sedam kompanija javilo se na prvo javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ponude se odnose na svih šest istražnih polja, za koje je ponuđeno 19 različitim radnih programa, rekao je Vrdoljak.

Dodao je da su sve ponude pojedinačne, to jest da nema ni jedne koju je podnio konzorcij, te da je za pojedina istražna područja stiglo više ponuda.

- Izuzetno smo zadovoljni pristiglim ponudama, riječ je o vrlo ozbiljnim kompanijama s velikim iskustvom u istraživanju nafte i plina u svijetu, koje koriste najsuvremenije tehnologije i, što je najvažnije, udovoljavaju najzahtjevnijim ekološkim standardima - rekao je Vrdoljak.

Ocjenjuje da je odaziv na natječaj potvrda ispravnost Vladine energetske politike koja, kako je istaknuo, ima za cilj Hrvatsku učiniti energetskim središtem regije.

Kaže kako se u Slavoniji očekuju velike investicije i zapošljavanja.

Istaknuo je da je prvi natječaj za kopno tek početak, jer njime nije obuhvaćena ni trećina teritorija Hrvatske te da slijede projekti u središnjoj Hrvatskoj i Dinaridima.

Predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić izvijestila je kako slijedi ocjenjivanje ponuda sedam kompanija koje će potrajati mjesec dana, nakon čega bi trebala biti poznata imena odabranih ponuditelja i istražnih prostora za koje su ponude prihvaćene.

Kako je rekla, najkasnije početkom travnja može se očekivati da će javnost moći znati o kojim je kompanijama riječ.

Izvijestila je i da je u izradi studija strateškog utjecaja na okoliš te se očekuje da će prvi nacrt studije biti gotov sredinom ožujka, a ugovori s ponuditeljima odabranim na javnom nadmetanju trebali bi se potpisati nakon što strateška procjena bude završena. Rok za potpisivanje ugovora je 18. srpnja ove godine.

Govoreći o broju potencijalnih bušotina, ministar Vrdoljak je kazao da se može očekivati njihov veći broj nego na moru jer su jeftinije i brže izvodljive, a drukčija je i struktura ležišta.

Na pitanje očekuje li otpor ekoloških udruga kao što je slučaj za istraživanje nafte i plina na Jadranu, Vrdoljak je odgovorio da će se rigorozno paziti na zaštitu slavonskog okoliša, posebno na pitku vodu i zemlju.

Javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu zatvoreno je danas u 14 sati. Natječaj za kopno raspisan je u srpnju prošle godine, a obuhvaća šest istražnih područja veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara, koja se protežu uz područje Drave, istočne Slavonije i Save.

08. svibanj 2024 11:58