Hrvatska
StoryEditor

Serijalizacija lijekova ima tržište od desetak milijardi eura

12. Ožujak 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Svaka kutija lijeka na tržištu Europske unije, kaže nedavno objavljena Smjernica o krivotvorenim lijekovima, od 9. veljače 2019. mora imati sigurnosne oznake, zaštitu od otvaranja i sustav verifikacije.

Samo u Europi serijalizaciju (jedinstveno digitalno označavanje svakog proizvoda) treba obaviti 3500 tvrtki. Tržište nosi potencijal od desetak milijardi eura, a potencijalnih ponuditelja samo je nekoliko. I to u svjetskim razmjerima. Jedan od globalno prepoznatljivih dolazi i iz Hrvatske – TradeTicity, tvrtka koja nudi IT rješenja za farmaciju u serijalizaciji proizvoda. Posluje na nekoliko kontinenata, a prošle godine biznis je proširila i na bližu regiju.

– Prikupili smo veliko ulaganje iz JI Europe i investitore iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH osnaživši tako prisutnost u svim regionalnim zemljama. Kupili smo hrvatsku IT tvrtku Rebellis IT jer je to procijenjeno kao najjednostavniji iskorak na domaće tržište s obzirom na to da smo svoju tvrtku inicijalno registrirali u SAD-u – ističe suosnivačica Lidija Pozaić Frketić, dodajući da planiraju daljnji rast i nova zapošljavanja.

Osim toga svoj su proizvod u posljednjih godinu dana dodatno unaprijedili i poradili na njegovim tehnološkim značajkama tako da se može prilagoditi i drugim industrijama.

28. travanj 2024 01:22