Hrvatska
StoryEditor

Sindikat turizma protiv poskupljenja karata za brodove

09. Svibanj 2013.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske osudio je danas drastično poskupljenje putničkih karata za brodske i brzobrodske linije, ocjenivši to štetnim za otočane, hrvatski turizam i cjelokupno gospodarstvo.

Iako na sastanku u HGK-u početkom godine nije bilo riječi o poskupljenju karata u brodskom prijevozu, otočani su odlukom o povećanju cijena katamaranskih linija dovedeni pred gotov čin neposredno pred samu turističku sezonu - ionako skupe karte sada još više poskupljuju, ističe sindikat u priopćenju.

Premda su okosnica obalnog linijskog pomorskog prometa trajekti za koje, osim redovne promjene iz predsezonske cijene u sezonsku, karte ne poskupljuju, trebalo je preispitati i te cijene. Od početka lipnja većina hrvatskih linijskih brodara, pa tako i Jadrolinija, uvodi novi red plovidbe i novi cjenik koji će na nekim linijama povisiti cijene i do 20 posto u odnosu na zimu.

Posebno su problematične cijene prijevoza automobila do otoka. Najskuplje su najdulje linije, pa će tako na liniji Split - Lastovo četveročlanu obitelj s odraslom djecom i automobilom povratne karte stajati 1.604 kune. Za taj novac obitelj u predsezoni na kopnu može dobiti dva ili tri polupansiona u hotelu s tri zvjezdice.

Odluka o poskupljenju nanosi izravnu štetu turističkoj sezoni i stanovnicima otoka koji će, ako se takva politika nastavi, svoju egzistenciju tražiti na kopnu, a naše otoke će za odmor koristiti svjetski bogataši koji će u njima prepoznati vrijednosti koje mi ne vidimo ili ne želimo vidjeti, istaknuli su iz sindikata.

Takva je Vladina odluka posljedica manjka proračunskih sredstava koje je Agencija za obalni linijski promet ove godine dobila za subvenciju brodskih i brzobrodskih linija, ali manjak novca nije se smio naplatiti preko novčanika otočana i gostiju kojima će to biti dodatni razlog da odmor ne provedu na otocima, kaže sindikat.

26. travanj 2024 21:04