Hrvatska
StoryEditor

Sindikati predlažu povećanje minimalca, Ribić iznenađen ‘socijaldemokratskim HDZ-om‘

28. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Tomislav Ćorić, novi ministar rada i mirovinskog sustava, danas je održao prvi sastanak s predstavnicima četiri središnjice sindikata, što je sindikalist Mladen Novosel (SSSH) iskoristio za osvrt na jučer predstavljenu poreznu reformu i poziv za povećanje minimalne plaće.

Lovrinčević o poreznoj reformi: Poduzetnicima je otvoren prostor, na njima je da ga iskoriste

Minimalna plaća u Hrvatskoj za razdoblje od 01. siječnja 2016. do 31. prosinca 2016. iznosi 3.120,00 kuna bruto. Članak 7. Zakona o minimalnoj plaći propisuje da se visina minimalca utvrđuje uredbom Vlade na temelju prijedloga resornog ministra nakon konzultacija sa socijalnima partnerima. Minimalna plaća ne može biti manje u odnosu na prijašnju godinu.

- Nismo zadovoljni što će radnici s najmanjim plaćama dobiti najmanje. Pričat ćemo zato o povećanju minimalne plaće, koju će ministar ovih dana morati predložiti za sljedeću godinu. Naš prijedlog je da ona iznosi koliko i neoporeziva osnovica plaće, dakle 3.800 kuna, to je minimalno. Trenutna minimalna plaća sada znači granicu siromaštva - rekao je Novosel uz ocjenu da bi povećanje minimalca "ispravilo nepravdu koju je nanijela porezna reforma".

Sindikalci su iz ureda Tomislava Ćorića izašli zadovoljni. Vilim Ribić je rekao da je u doba ministra Miranda Mrsića u ministarstvo išao s grčem u želucu i da mu je nevjerojatno da se konzervativni HDZ ponaša "ovako socijaldemokratski", izvještava N1.

Socijalno osviješteni konzervativci i nacionalno osviješteni socijaldemokrati

26. travanj 2024 09:38