Hrvatska
StoryEditor

Slab globalni rast otežavajuća okolnost za hrvatsko gospodarstvo

09. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Globalna ekonomija do kraja ove godine doći će u fazu nulte stope rasta, pa će i Hrvatska morati potražiti mogućnosti za ubrzanje gospodarstva u svom dvorištu, a ne na vanjskim tržištima, smatra Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke.

Iz danske investicijske banke poručuju da će rast u SAD-u slabiti kako odmiče 2015. godina te da najnovija monetarna politika kvantitativnog popuštanja Europske središnje banke neće donijeti dugoročne koristi iako trenutni porast likvidnosti podupire stabilnost Europe. Tržišta u razvoju za to su vrijeme pod pritiskom, ali s vremenom će vjerojatno postići rast iznad očekivanja.

- Podaci iz SAD-a u zadnje vrijeme sve su lošiji i očekujem da će se pokretačka mašina globalnog gospodarstva preseliti iz SAD-a u tržišta u razvoju kako se približavamo 2016., uz zapravo vrlo slabi globalni rast ove godine. To će naravno utjecati i na hrvatsku ekonomiju iako manje nego na gospodarstva susjednih zemalja u eurozoni jer se Hrvatska ne treba nositi s teretom otkupa državnih obveznica ESB-a – smatra Jakobsen.

Država bi radi toga mogla biti u prednosti te ostvariti čak i malo bolji rast od susjednih zemalja, ali istovremeno veća likvidnost u eurozoni zbog QE programa može biti i rizik za Hrvatsku kada se smanje mogućnosti za jeftino zaduživanje, što bi se moglo dogoditi krajem 2016. godine, naglašava Jakobsen.

- Dugoročno gledano, globalni trendovi mogu izazvati eskalaciju problema za ekonomije koje se nisu usmjerile na razvoj vlastitih potencijala za rast. Hrvatska ne može zasnivati svoje nade na EU oporavku i da bi on mogao ‘povući‘ i hrvatsko gospodarstvo. Uz Grčku i Španjolsku, Hrvatska ima jednu od najvećih stopa nezaposlenosti u EU te je proteklih godina zabilježila i drugi najveći pad BDP-a, nakon Grčke. Donositelji odluka u Hrvatskoj stoga trebaju pažljivo pratiti događanja u svijetu i fokusirati se na stimuliranje domaćeg rasta i umanjiti ovisnost o globalnim faktorima jer u svijetu ionako očekujemo stagnaciju – navodi Jakobsen.   

Za mnoge štediše nulta kamatna stopa na depozite je prvi put nešto dobro, a nulti očekivani povrat također bi mogao biti dobar rezultat čak i za investitore na burzama ako se vratimo u regularne poslovne cikluse umjesto da zadržavamo taktike kupovanja vremena ili izbjegavamo reforme, navode analitičari danske investicijske banke u njihovim predviđanjima za drugi kvartal ‘Essential trades for Q2’.

- Nula je moj savjet političarima i drugim donositeljima odluka. Dovoljno je da ne naprave ništa u sljedećem desetljeću i stvarna ekonomija će sama riješiti sve probleme – zaključuje glavni ekonomist danske investicijske banke.

27. travanj 2024 01:52