Hrvatska
StoryEditor

Socijalistički relikt košta nas 160 milijuna kuna na godinu

27. Lipanj 2015.

Nekada davno svečani trenuci najavljivali su se trubljenjem u ovnov rog. Odatle korijen vuče jubilej. U ovnov rog zatrubili su prošlog tjedna Vlada i državni sindikati.

Tragom sudskih presuda ministar Mirando Mrsić državnim je službenicima vratio osnovice za jubilarne nagrade za svakih pet godina u državnoj službi s 500 na 1800 kuna. Nekad su za okrugli broj godina ‘vjernosti firmi’ dijeljeni jeftini satovi i zlatnici koji su skupljali prašinu u ladicama s obiteljskim uspomenama. Danas se ‘vjernost državi’ naplaćuje znatno konkretnije. Za pet godina – 1800 kuna, a za 45 – čak 9000!?

Svaki državni činovnik u svome punom radnom vijeku prema tom pravilu dobiva gotovo 40 tisuća kuna! Ako sam dobro izračunao, socijalistički jubilarni relikt stoji državu gotovo 160 milijuna kuna na godinu. I to iz poreza zaposlenika u privatnom sektoru, koji uglavnom nemaju tu mogućnost. Naravno, država bi mogla, na osnovi pretpostavljenog rješenja nekakve agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (zaposlenika), propisati jednake jubilarne nagrade za sve.

Ta apsurdna odluka izvlačila bi još oko 660 milijuna kuna na godinu, opet iz privatnog sektora. Povlađivanje sindikatima radi mira u kući jedna je od ključnih slabosti Milanovićeve vlade. Uostalom, i SDP-ove i HDZ-ove vlade složno su podupirale klasične relikte socijalizma što su ih izborili državni službenici. Sve do Mrsića, koji je pokušao bar smanjiti izdatak na osnovicu od 500 kuna, ali nije uspio pobijediti sindikate i snagu kolektivnog ugovora. I to potvrđuje tezu Velimira Šonje (iz intervjua u prvom broju Pavićeva Telegrama) prema kojoj su i HDZ i SDP ekonomski ljevičari, a  njihovi državni službenici gutaju 12 posto proračuna. Pa ja sam već 25 godina u zabludi da živimo u kapitalizmu. Državni sektor još je u debeloj hladovini komunizma.       

02. svibanj 2024 02:38