Hrvatska
StoryEditor

Spremni smo na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa i na ustavnu tužbu

14. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Udruga Franak danas je priopćila kako je dobila informaciju o odluci Vrhovnog suda po uloženoj reviziji Udruge Franak i osam tuženih banaka. U ovom trenu sve članove i javnost mole za razumijevanje jer još uvijek nisu dobili odluku na uvid.

Priopćenje Udruge donosimo u cjelosti:

"Udruga Franak će se u što kraćem roku konzultirati s odvjetnicima i savezom Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske te će početkom idućeg tjedna održati press konferencija na kojoj ćemo obavijestiti članstvo i javnost o ishodu odluke i daljnje korake koje namjeravamo poduzeti. Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske su spremni na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na mogućnost podizanja ustavne tužbe. Naša borba traje posljednje četiri godine i tijekom tog vremena smo se sustavno pripremali te molimo članstvo za još koji dan strpljenja kako bih mogli točno informirati o sadržaju odluke Vrhovnog suda i daljnjim koracima Udruge Franak i saveza Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske", zaključuju u Udruzi Franak.

S druge strane, presudu Vrhovnog suda komentirali su iz HNB-a.

- U pogledu aktualne presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sporu između Udruge Potrošač i osam banaka, a vezano za utjecaj navedene presude na bankovni sustav, možemo reći da iz nje ne proizlaze novi rizici za sustav, odgovorili su iz središnje banke na zamolbu za komentar aktualne presude Vrhovnog suda.

Naime, pojašnjavaju iz HNB-a, "slijedom pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda donesene 2014. godine tužene banke bile su obvezne prepoznati rizike i s krajem te godine provesti potrebna knjiženja, a revizori provjeriti jesu li rizici ispravno iskazani".

- U tom smislu, HNB je od banaka izviješten o procjeni rizika i iznosu izdvojenih rezervacija za pokriće tih rizika, i uz to, vodi računa o tome da iznos kapitala koji banke izdvajaju za pokriće neidentificiranih rizika bude dovoljan da pokrije moguće neprepoznate ili podcijenjene rizike.

Vrhovni sud u cijelosti je potvrdio drugostupanjsku presudu Visokog trgovačkog suda kojom je promjenjiva kamatna stopa za kredite vezane uz švicarski franak proglašena nezakonitom, dok valutna klauzula nije nezakonita. Prema presudi, koju je objavio Vrhovni sud, jednostrano mijenjanje kamatnih stopa proglašeno je nedopustivim, ali ne i primjena valutne klauzule.

Kako bi ostvarili povrat sredstava na ime promjena kamata dužnici moraju podnijeti privatne tužbe na općinskim sudovima.

26. travanj 2024 10:17