Hrvatska
StoryEditor

Stigli pozivi iz ministarstva, seljaci maknuli traktore

13. Veljača 2013.

Poljoprivrednici, nezadovoljni stanjem u agraru, koji su se o okupili na prosvjedu upozorenja u Ferovcu u Požeško-slavonskoj županiji, danas su od 11 sati uklonili traktore s ceste budući da su dobili poziv na sastanak iz ministarstava poljoprivrede i financija.

Kako se doznaje od predsjednika Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutina Dukića, razlog za uklanjanje traktora je sinoćnji poziv iz ministarstava poljoprivrede i financija na sastanak koji bi se trebao održati tijekom sutrašnjeg dana, najvjerojatnije poslije sjednice Vlade.

- Kako su iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva financija stigli pozivi za sutrašnji sastanak ovdje na terenu dogovorili smo se da u znak dobre volje uklonimo traktore s ceste. Očekujemo da će oba ministarstva također pokazati dobru volju i da ćemo se uspjeti dogovoriti kako bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo i zaustavila ova kataklizma - rekao je Dukić.

Naglasio je kako seljaci neće odustati od svojih zahtijeva, posebice od žurne isplate poticaja, jer bi neisplata poticaja dovela u pitanje predstojeće sjetvene radove.

- Zahtjevi koje smo dali su realni. Stanje u poljoprivredi jako je teško. Uistinu bez isplate poticaja seljaci neće moći ovoga proljeća obaviti proljetnu sjetvu niti prihraniti pšenicu - kaže Dukić. I poljoprivrednicima u drugim županijama koji su izašli na ceste Dukić je uputio poziv da se povuku s cesta u znak dobre volje.

- Vjerujem da će se sutrašnji sastanak uistinu održati i da će razgovori uroditi plodom. U protivnom smo spremni ponovno izaći na ceste ovoga puta u većem broju - zaključio je Dukić.

I poljoprivrednici Varaždinske županije koji blokiraju jedan trak prometnice na ludbreškoj zaobilaznici uskoro bi se mogli povući ukoliko iz Ministarstva financije stigne i pisana potvrda vezana uz sutrašnji sastanak s ministrom Slavkom Linićem, rekao je koordinator prosvjeda poljoprivrednika za tu županiju Miljenko Ivanuša.

Ivanuša je potvrdio usmeni poziv iz Ministarstva financija i dogovor oko sastanka s ministrom Linićem, dok će se točan termin i mjesto znati tijekom dana.

Kada dobijemo pisanu potvrdu sastanka prekidamo prosvjed kao izraz dobre volje. No, ukoliko do sastanka ne dođe ili neće rezultirati dogovorom vrlo brzo vratit ćemo se na cestu, kazao je Ivanuša.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je jučer kako je spreman razgovarati s poljoprivrednicima koji prosvjeduju tražeći hitnu isplatu poticaja, ali je blokade cesta ocijenio neprihvatljivom.

02. svibanj 2024 14:34