Hrvatska
StoryEditor

Što donose priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske?

24. Ožujak 2015.
Piše:
Miro Soldić

Zaštita prirode je priča koja nikad ne prestaje, a njom se bavimo i iz sebičnih razloga, da sačuvamo sebe i svoje zdravlje – istaknuo je Matija Franković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode na današnjem otvorenju izložbe ‘Moj komadić zemlje; Kad je priroda suradnik – priče 14 poljoprivrednika iz Hrvatske‘.

Izložba je dio projekta ‘Najdraža mjesta – Umreženi trening za podršku održivom ruralnom razvoju u Hrvatskoj‘ koji počeo prije dvije godine s ciljem jačanja javne svijesti o značaju uloge poljoprivrednika u očuvanju prirode i tradicije.

- Postavlja se pitanje kako je moguće prikazati ovako sretne priče u poljoprivrednika u današnje doba kada ih pritišću teški tržišni i zakonodavni uvjeti EU. Također, vremena su nepovoljna i za brojne vrste, odnosno staništa, jer se sve više gubi prirodna bioraznolikost. Upravo to je ono što smo htjeli pokazati ovim projektom, kako je odnos naših poljoprivrednika prema zemlji i tradiciji blagotvoran i za njih i za prirodu – poručio je voditelj projekta Wolfgang Suse.

Sama izložba se vrti oko fotografskih i tekstualnih portreta 14 poljoprivrednika koji žive i rade unutar zaštićenih Natura 2000 područja, a dolaze iz svih krajeva Hrvatske, od Međimurja do južnodalmatinskih otoka, te od Istre do Slavonije. Svi se bave različitim granama poljoprivrede, a zajedničko im je da žive i rade u skladu s tradicijom i prirodom, čuvajući tako bioraznolikost svog zavičaja. Bave se, između ostalog, uzgojem autohtonih sorti voća i povrća, izvornih pasmina stoke, proizvodnjom tradicionalnih sireva, a neke od njih smo imali prilike čuti i na izlaganjima povodom otvaranja izložbe. Bilo je riječi i o mogućnostima financiranja poljoprivrednih projekata koji pridonose zaštiti prirode preko niza mjera Programa ruralnog razvoja 2014-2020 te drugim institucijama koje daju potporu OPG-ima.

Izložba će u Zagrebu, kao završnoj od 15 lokacija, biti postavljena od 24. ožujka do 14. travnja 2015., u velikom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

07. svibanj 2024 04:11