Hrvatska
StoryEditor

Što donosi novi Zakon o radu?

16. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

U utorak je u Saboru nakon dugotrajnog pregovaranja sa socijalnim partnerima usvojen novi Zakon o radu.

 Sudeći prema reakcijama uoči njegova donošenja, njime nisu zadovoljni ni sindikati ni poslodavci, iz čega je ministar rada Mirando Mrsić izvukao sad već legendarni zaključak da je to dokaz da je Zakon dobar. Nit vodilja bila je da novi ZOR treba potaknuti zapošljavanje, čega nema bez novih investicija i podizanja konkurentnosti na svim razinama. No hoće li se u tome uspjeti? 

Prije nekoliko mjeseci portal MojPosao proveo je anketu među poslodavcima u 60 hrvatskih tvrtki o ZOR-u, a najviše poslodavaca, 46 posto, izjasnilo se da ih najviše zanimaju odredbe koje bi trebale omogućiti brže otpuštanje i zapošljavanje radnika. Većina ispitanika bila je suzdržana prema tome hoće li izmjene ZOR-a potaknuti povećanje investicija. Njih čak 54 posto odgovorilo je da neće, 24 posto smatralo je da hoće, a odgovor nije znalo 22 posto ispitanika. Pozitivniji odnos prema mogućnosti da će novi ZOR potaknuti nove strane investicije imali su ispitanici iz malih tvrtki.

Njih 38 posto smatralo je da će novi ZOR povećati investicije, tako je mislilo 25 posto ispitanika iz srednjih tvrtki, ali samo devet posto iz velikih tvrtki.Novi ZOR tek očekuje praktična provedba, a bilo bi pozitivno iznenađenje kad bi nakon nekog vremena bili prezentirani njegovi učinci na zapošljavanje, investicije i razvoj općenito. Skeptika u pogledu rasta investicija ne nedostaje, pa je i Hrvatska narodna banka izišla s podatkom da očekuje pad investicija ove godine za 2,7 posto, a tek u 2015. rast od 1,1 posto. Za razliku od zemalja u okruženju, hrvatska je vlada ipak dublje zakoračila u reformu radnog zakonodavstva.

U Sloveniji bivša vlada Alenke Bratušek u to se nije usudila zadirati, a mirovinska reforma pala je na referendumu. Tek će se vidjeti kako će se postaviti novi slovenski premijer Miro Cerar, koji najavljuje privatizaciju nekih državnih tvrtki, konsolidaciju javnih financija, reformu zdravstva, socijalnu politiku te ulaganja u znanost i kulturu, ali i oštriji nastup prema Bruxellesu.

U novom broju Lidera pobrojali smo ključne novosti koje novi ZOR donosi, usporedili ih sa starim Zakonom o radu te analizirali tko je u cijeloj priči prošao najbolje.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera. Možete ga pročitati na iPadu, a aplikaciju s pomoću koje ga možete kupiti skinite OVDJE.. Tiskano izdanje možete kupiti na prodajnim mjestima koja možete pronaći OVDJE.

26. travanj 2024 08:29