Hrvatska
StoryEditor

Što se događalo na zatvorenom dijelu sjednice Vlade?

11. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Na zatvorenom dijelu današnje, 198. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, za sastanak Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i potrošačka pitanja (EPSCO) u formatu ministara zapošljavanja i socijalne politike koji će se održati 11. prosinca, zatim Vijeća za vanjske poslove u formatu razvoj te Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS) u formatu ministara za obrazovanje i mlade, koji će se održati 12. prosinca, Vijeća za vanjske poslove (FAC) koji će se održati 15. prosinca, Vijeće za opće poslove (GAC) koji će se održati 16. prosinca, Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (AGRIFISH) koji će se održati 15. i 16. prosinca te Vijeća za okoliš (ENVI) koji će se održati 17. prosinca 2014. godine.

Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara EU tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Ministarstvu obrane dana je suglasnost. Na temelju članka 9. u vezi sa člankom 6. Zakona o tajnosti podataka (Narodne novine, br. 79/2007 i 86/2012) predmetna točka klasificirana je stupnjem tajnosti „ograničeno“ te je nismo u mogućnosti objaviti.

Vlada se očitovala o prijedlozima za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članka 169. stavaka 1. i 3. Zakona o javnoj nabavi. Vlada predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Isto tako, Vlada se očitovala o prijedlozima za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske članaka 1. i 3. Zakona o izmjenama Zakona o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Vlada također predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati navedene prijedloge. Cjelovito očitovanje Vlade bit će objavljeno uz odluku Ustavnog suda.

Vlada je dala odgovor Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske na žalbu zainteresirane osobe Laguna Trade d.o.o. iz Rogoznice, na presudu Upravnog suda u Splitu, u upravnom sporu radi koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.

Što se tiče kadrovskih pitanja, Marko Rudnički imenovan je novim predsjednikom Sanacijskog vijeća Kliničkog bolničkog centra Zagreb, a dosadašnji predsjednik Velibor Drakulić razriješen je.

Razriješeni su i dosadašnji članovi Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Darija Šimić i Bojan Vidović, a novim članovima imenovani su Maša Bulajić i Alen Protić.

Novim predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi imenovan je Marko Rudnički. Istodobno, Velibor Drakulić razriješen je navedene dužnosti te je imenovan članom Upravnog vijeća Agencije, a dosadašnja članica Lidija Hrastić-Novak razriješena je.

Dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za telemedicinu Hrvoje Iveković razriješen je te je Ozren Pezo imenovan novim predsjednikom. Razriješene su i članice Upravnog vijeća Zdravka Šindik i Vesna Martek-Radonić te su Tatjana Prenđa Trupec i Mario Budimir imenovani novim članovima.

I na kraju, Mira Križanović imenovana je novom članicom Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima, kao predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dosadašnja članica Ines Prlić je razriješena te dužnosti.

04. svibanj 2024 11:18