Hrvatska
StoryEditor

Što se sve moglo čuti na okruglom stolu Saborskog odbora za finacije o potporama u sportu?

11. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

U Saboru je održan okrugli stol na temu Potpore u sportu – EU regulativa i iskustva na kojem se pričalo o trenutnoj situaciji.

Tresla se brda rodio se miš ukratko je sažetak okruglog stola koji se održao u Saboru na temu potpora u sportu. Iako su i saborski zastupnici i novinari više očekivali na kraju se sve svelo na priču o tome što će Europska komisija odlučiti u slučaju potpora Dinamu od strana grada, te da je Hajduk prvi sportski klub koji je dobio status poduzetnika u teškoći i zbog toga mu je odobrena državna potpora.

Na okruglom stolu predsjednik Odbora za finacije i državni proračun Srđan Gjurković istaknuo je da su potpore i u drugim zemljama Europske unije siva zona i zbog toga je dobro da se otvaraju rasprave po tom pitanju.

Oskar van Maren, istraživač u Odjelu za međunarodno i europsko sportsko pravo nizozemskog „Asser instituta“ i Richard Craven, predavač na britanskoj „Northumbria Law School“ istaknuli su dva različita primjera potpora.

Jedan je mađarski primjer gdje su porezne olakšice usklađene s Europskom komisijom i one su kao takve odobrene, a drugi primjer je onaj Real Madrida koji je pod istragom od strane Europske komisije zbog zamjena zemljišta. No, još uvijek nema tih odluka.

Moglo se čuti da su sada potpore u nadležosti Europske komisije, a zastupnik Ivan Šuker istaknuo je da problem u Hrvatskoj nisu potpore profesionalnom sportu.

- To je vrh cijele priče, a nas muče problemi na nižim razinama i kako održati sport privlačnim za djecu. To je bit da se što više mladih bavi sportom. A toga nema bez potpora jedinica lokalne samouprave – rekao je Šuker.

Na njega se nadovezao Ivo Jelušić koji smatra da se mora biti oprezan jer Hrvatska je zemlja u tranziciji.

- Kada bi se primjenjivala pravila doslovno imali bi veliki problem jer bi se skoro svaki klub trebao ugasiti. Jer i klub u trećoj ligi se bavi gospodarskom djelatnošću, prodajom karata i igrača, te je po tim pravilima gospodarski subjekt koji ne smije dobivati potporu od strane države – rekao je Jelušić.

Svi sudionici okruglog stola istaknuli su da se potpore za razvoj omladinskih pogona moraju nastaviti davati jer to je jedini način da se privuku mladi na sportska borilišta.

- No, te potpore se ne bi smjele koristiti za plaćanje skautske službe ili ulaganje za igrače iz Brazila. To mora biti program koji će biti za sve mlade i koji će ciljati na masovnost – rekao je Slaven Tadić iz Udruge nogomet plus. No, od bombastičnih najava ništa se nije obistinilo, te i dalje ne znamo što je s Dinamovim potporama...

27. travanj 2024 03:27