Hrvatska
StoryEditor

Stvara se baza projekata za slabije razvijena područja

07. Rujan 2013.

Prioriteti direktne državne pomoći bit će razvojni programi za rast, razvoj i poboljšanje socio-ekonomskih uvjeta u najnerazvijenijim jedinicama lokalne samouprave koja obuhvaćaju i područja posebne državne skrbi, gdje su potrebe za razvojnim projektima najveće, a istovremeno su im financijski, administrativni i kadrovski kapaciteti nedostatni.

To je u Karlovcu najavio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić prilikom predstavljanja projekta „Priprema temelja za korištenje sredstava iz fondova Europske unije: Stvaranje baze projektnih ideja za slabije razvijena područja Republike Hrvatske“.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP koji je predstavila njegova predstavnica u Hrvatskoj Louise Vinton. Njime će stvoriti konkretni katalog od barem 51 realne projektne ideje za financiranje iz strukturnih fondova EU-a, a naročito iz Fonda za regionalni razvoj.

Od ukupnog iznosa od 3.480.000 kuna Ministarstvo pokriti dvije trećine, a UNDP preostalu trećinu. Započet u kolovozu, s planiranim završetkom u studenome 2014. godine, projekt će se provoditi na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

Do sada, podsjetio je Grčić, preko UNDP-a je na područja od posebne državne skrbi plasirano već preko 70 milijuna eura kroz programe gospodarskog oporavka i suradnju s lokalnim razvojnim agencijama.

Prošle godine Ministarstsvo je bilo izdvojilo 30, a ove 45 milijuna kuna za pomoć jedinicama lokalne samouprave za financiranje pripreme EU projekata, a ovih 3,5 milijuna kuna za zajednički projekt s UNDP-em samo je jedan posto sredstava koja je država izdvojila za pripremu EU projekata.

Govoreći o radu u Minstarstvu, Grčić je kazao da je njegova „ekipa“ zajedno s lokalnom i regionalnom samoupravom uputila u pripremu još 32 projekta na lokalnoj razini ukupne vrijednosti 500 milijuna eura.

02. svibanj 2024 15:55