Hrvatska
StoryEditor

Sud odbacio Bandićev zahtjev za odštetom od HTV-a

01. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je zahtjev zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u kojem je on od HTV-a tražio 120.000 kuna odštete zbog prenošenja izjava premijera Zorana Milanovića kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.

Sud je zaključio da je HTV postupao u dobroj vjeri i da je zahtjev neosnovan. Obrana Milana Bandića najavila je žalbu na ovu odluku.

Intervju, koji su prenijeli i drugi mediji, Milanović je dao HTV-u tijekom lokalnih izbora 2013., prije nego što je u drugom krugu Bandić ponovno izabran za zagrebačkoga gradonačelnika.

Odvjetnik HTV-a Emil Havkić smatra da je Milanović rabio općenite političke termine. Kaže da je HTV u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija. Ograđivanje od izjava političara, smatra odvjetnik, bilo bi protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava ranije je donijesena nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima, a osim RTL-a Bandić je tužio još neke medije i novinare. Odštetu od čak 300.000 kuna Bandić na sudu potražuje i od Milanovića, no ta je parnica prekinuta zbog korupcijske istrage u slučaju Agram.

09. svibanj 2024 01:01