Hrvatska
StoryEditor

Tehničke struke zahtijevaju bolju zastupljenost u upravljanju državom

02. Ožujak 2015.
Piše:
Miro Soldić

Proglašenjem prvog Dana inženjera Hrvatske obilježavamo s jedne strane 137 godinu tradicije inženjerstva kod nas, a s druge strane šaljemo jasnu poruku svim državnim institucijama , gospodarstvu i društvu u cjelini da više od 40 tisuća hrvatskih inženjera zahtijeva svoje pravo mjesto u ekonomskoj obnovi i razvitku – istaknula je Vjera Krstelj, predsjednica Hrvatskog inženjerskog saveza (HIS) na današnjem otvaranju prvog Dana inženjera Hrvatske.

Poručila je kako EU na Hrvatsku gleda kao na ‘low tech‘ zemlju sa premalim udjelom znanja, odnosno prevelikim udjelom fizičkog rada u proizvodima i uslugama, što je neodrživo. 

- Neophodna je intenzivnija zastupljenost inženjera u upravljačkim strukturama na svim državnim razinama, bez toga nema gospodarskog ni društvenog oporavka – zaključila je Krstelj.

Da tehničke struke nisu dovoljno zastupljene u upravljanju društvom slažu se i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras te Zvonko Kusić, predsjednik HAZU-a.

Kusić je poručio kako nismo samo u gospodarskoj krizi već  i u krizi duha i morala iz koje svi pokušavaju naći izlaz. – Poruka inženjera bi trebala biti relevantnija u društvu jer je tehnička struka nosilac progresa i napretka  – naglasio je, uz napomenu kako bez konkretnog rada sve strategije ostaju mrtvi slovo na papiru.

- Inženjerska znanja pomažu i na menadžerskim, odnosno obrazovnim pozicijama. Bez humanističkog aspekta nema ni dobrih inženjera – izjavio je rektor Boras, požalivši se kako učenici kroz osnovne i srednje škole ne stječu dovoljno predznanja za tehničke fakultete.

27. travanj 2024 22:34