Hrvatska
StoryEditor

Treba li mijenjati institut jamčevine?

17. Prosinac 2015.
Piše:
Miro Soldić

Institut jamčevine kao zamjene za istražni zatvor opet je, po tko zna koji put, došao u fokus javnosti zbog slučaja Mamić i opet se digla prašina oko toga kupuju li imućniji njome slobodu, dok ‘obični‘ građani nemaju tu mogućnost.

Milijunski iznosi koje palim herojima hrvatskog gospodarskog i političkog života uplaćuju prijatelji i susjedi sve više zaudaraju na nejednakost građana pred zakonom, a toga su, čini se, postali svjesni i u Ministarstvu pravosuđa. Naime, ministar pravosuđa Orsat Miljenić još je prije par mjeseci dao izjavu kako bi valjalo razmotriti treba li izmijeniti ZKP tako da se pravila o jamčevini vrate na staro, što znači da bi se jamčevina mogla ponuditi kao zamjena za istražni zatvor samo u slučaju kada je on određen radi opasnosti od bijega, dok u slučaju utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela ne bi dolazila u obzir. U toj situaciji okrivljenici bi išli u zatvor.

Odvjetnik Branko Šerić smatra kako sadašnja situacija s jamčevinama uopće nije loša, a demonizira ju se zbog toga što je medijski fokus isključivo na visokoprofilnim slučajevima, dok se manji procesi ne prate javno. Ističe kako se jamstva moraju određivati uzevši u obzir specifičnosti svakog pojedinačnog slučaja te da uređenje poput našeg imaju i druge razvijene zemlje. U ovotjednom Fight clubu vam donosimo argumente ministra Miljenića i odvjetnika Šerića, a na vama je da odlučite OVDJE.

27. travanj 2024 20:07