Hrvatska
StoryEditor

U bolnice se uvodi smjenski rad

26. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Iz Ministarstva zdravlja poručili su da poduzimaju sve mjere kako bi se građanima osiguralo nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu zbog mogućeg manjeg broja dežurstava liječnika.

Naime, dio liječnika je tijekom srpnja i kolovoza, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukao suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno.

U radu zdravstvenih ustanova moraju se poštivati prava liječnika i drugih zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, ali i njihove obveze. Prema tome, u potpunosti će se poštivati pravo liječnika koji su na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukli suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, napominju iz Ministarstva zdravlja.

Zbog povlačanja suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, Ministarstvo zdravlja prati i analizira stanje u svim kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama, općim i specijalnim bolnicama kojima je osnivač Republika Hrvatska ili čija su osnivačka prava u postupku sanacije prenesena na Republiku Hrvatsku.

U analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati 27 posto od ukupnog broja liječnika povuklo je suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, priopćuju iz Ministarstva zdravlja te navode kako je broj povučenih suglasnosti različit u zdravstvenim ustanovama.

Najveći udio povučenih suglasnosti je u zdravstvenim ustanovama u Slavoniji i iznosi 44 posto (9 bolnica). Slijede Dalmacija s 36 posto (5 bolnica), Istra i Primorje s 20 posto (3 bolnice) te Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska s 19 posto (17 bolnica).

Istodobno, u nekim bolnicama ni jedan liječnik nije povukao suglasnost za tjedni rad duži od 48 sati, primjerice u Klinici za ortopediju Lovran, Kliničkoj psihijatrijskoj bolnici Vrapče te županijskim bolnicama u Varaždinu, Novoj Gradiški i Kninu, te specijalnim bolnicama primjerice u Varaždinskim Toplicama i Novom Marofu.

Prema provedenim analizama u velikoj većini zdravstvenih ustanova u kojima je došlo do povlačenja suglasnosti za rad duži od 48 sati, rad će se i dalje odvijati na dosadašnji način, uključujući i rad liječnika u dežurstvima i pripravnosti.

S druge strane, u pojedinim će ustrojstvenim jedinicama zdravstvenih ustanova (klinikama, odjelima) pružanje zdravstvene zaštite biti osigurano uvođenjem smjenskog rada za liječnike, ili rada u turnusima i sl.

Smjenski rad od 1. rujna tako će se uvesti u pojedinim ustrojstvenim jedinicama kliničkih i županijskih bolnica. Bolnice u kojima se smjenski rad uvodi u tri i više ustrojstvenih jedinica su: KBC Sestre milosrdnice, KBC Osijek i KBC Split, te u općim bolnicama: Zadar, Šibenik, Karlovac, Bjelovar, Čakovec, Sisak, Koprivnica i Vinkovci, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

26. travanj 2024 15:32