Hrvatska
StoryEditor

U protekle četiri godine izgrađeni sustavi navodnjavanja na 12 tisuća hektara poljoprivrednih površina

14. Listopad 2015.

Hrvatska Vlada donijela je na današnjoj sjednici Višegodišnji program gradnje regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina i građevina za melioracije, kao i Višegodišnji program gradnje komunalnih vodnih građevina, za vodoopskrbu i odvodnju, rekao je danas prilikom posjeta Karlovcu i gradnji prokopa Korana-Kupa ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

U sklopu donesenih Programa pripremljena je dokumentacija s odgovarajućim dozvolama za ulaganja do 2022. godine u iznosu od milijardu eura. U tome će, kazao je Jakovina, značajan dio biti iz EU fondova, konkretno 252 milijuna eura iz kohezijskog fonda i 100 milijuna eura za sustave navodnjavanja u programu ruralnog razvoja. Jakovina je u tom kontekstu ustvrdio da sada treba ubrzano nastaviti raditi na tim projektima, kako bi se posljedice nadolazećih klimatskih promjena s nepovoljnom hidrološkom slikom, posebno za poljoprivredu, bitno smanjile, kako rizik od poplava tako i od suša.

- U protekle četiri godine mandata izgradili smo sustave navodnjavanja na 12 tisuća hektara poljoprivrednih površina, sve sredstvima Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda, u čemu su i akumulacije, kanal Baranja (za navodnjavanje oko 5.5 tisuća hektara), a kad sam ja postao ministar imali smo, po različitim podacima različito, ali ukupno od 15 do maksimalno 18 tisuća hektara s navodnjavanjem - rekao je Jakovina i dodao da to pokazuje koji je smjer ove vlade, kojoj je navodnjavanje izuzetno važno.

U narednom ćemo mandatu, dodao je Jakovina, imati na raspolaganju i značajna sredstva i idemo nastaviti raditi na dobroj kombinaciji zaštite od štetnog djelovanja voda i sustava za navodnjavanje.

- To se nije do sada realiziralo, jer na žalost kao ministar nisam naslijedio dokumentaciju i potrebne dozvole, već smo projekte morali razviti sami i svatko pametan, koji bude sjedio u idućoj vladi, sigurno će to nastaviti raditi u interesu Republike Hrvatske, ali uvjeren sam da ćemo to realizirati mi, rekao je Jakovina.

27. travanj 2024 06:25