11. studeni 2013.

U slučaju ‘Krašograd‘ nema moralne odgovornosti jer je informacija o prodaji bila javna

liderhrt
liderhrt

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević izjavio je danas u Rovinju da mu je žao što se projekt Kraša, projekt Krašograd kompromitira te ustvrdio da u kupnji zemljišta u Pisarovini, koju je kupio Kraš, ali i nekoliko tadašnjih direktora te tvrtke nitko nije špekulirao.

- Nitko ništa nije špekuliralo, no vrijednost te zemlje nije narasla kako se navodi u medijima - kazao je Vidošević koji je u Rovinju, gdje su danas započeli ‘Dani hrvatskog osiguranja‘, odgovarao na pitanja novinara oko najnovije afere Krašograd.

Kraš je 2006. godine kupio zemljište u Pisarovini gdje je u projekt Krašograd, ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima, investirao oko 25 milijuna kuna. Tada su oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta oko Krašograda kupili Vidošević, koji je tada bio predsjednik Uprave Kraša, te još sedmero direktora Kraša, a prema pisanju medija cijena tom zemljištu, koje su kupovali po nekoliko kuna po četvornom metru, sada je višestruko veća.

Na novinarski upit smatra li se moralno odgovornim jer je kao fizička osoba kupio to zemljište, Vidošević je ustvrdio kako u ovom slučaju ‘apsolutno nema nikakve moralne odgovornosti jer je informacija o prodaji bila javno dostupna‘.

- Talijanski investitor je to prodavao i želio prodati, nije se mogao izvući iz situacije u kojoj se nalazio, trebali su mu novci, obavijestio je lokalnu vlast da želi prodati, a lokalna vlast je slijedom toga tražila investitore - kazao je Vidošević dodavši kako su Kraš i on sa suradnicima, kao fizičke osobe, tražili slobodne prostore u industrijskoj zoni u Pisarovini gdje nije više bilo mjesta.

- Načelnik općine se stoga obratio Krašu, vjerojatno i drugim zainteresiranim stranama, da postoji to zemljište. Kraš je kupio dio područja, a ovaj dio koji je izvan ove cjeline, kupile su privatne osobe - kazao je Vidošević.

Dodao je kako mu je žao da se ovaj projekt kompromitira, te kako se radi o jednoj vrlo opasnoj priči, ali i kako sve nanosi ozbiljnu štetu kompaniji.- Kompanija je u ovome slučaju profitirala i kroz brendiranje i imidž tvrtke. Ovako impliciranje nečega što nema veze sa stvarnošću zapravo nanosi ozbiljnu štetu kompaniji, što nije nikako dobro - kazao je Vidošević.