Hrvatska
StoryEditor

U štrajku 70.000 profesora, znanstvenika i medicinskih sestara

29. Studeni 2012.

Čelnici sindikata učitelja, nastavnika, sveučilišnih profesora, znanstvenika i medicinskih sestara izvijestili su na današnjoj konferenciji za novinare da je odaziv na jednodnevni štrajk upozorenja protiv Vladine politike štednje u javnim službama visok, te da je u štrajku najmanje 70 tisuća zaposlenih.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih i srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže da je u štrajku 315 srednjoškolskih ustanova, uz gotovo stopostotni odaziv članstva te puno nečlanova koji također štrajkaju.

Čelnik sindikata Preporod Željko Stipić naveo je kako se, prema podacima pristiglim do 11 sati, od 330 podružnica kroz koje djeluje Preporod, štrajk odvija u 300, a tamo gdje nema štrajka riječ je o manjim tehničkim problemima.

Štrajkaju i medicinske sestre i tehničari, kaže predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak. Najavljujući brojčane pokazatelje, kaže da je u štrajku većina sestara, ali da one zbog naravi svoga posla ne mogu sudjelovati tako da uopće ne rade nego obavljaju poslove koji se ne smiju prekidati. Tvrdi da sestre i tehničari u štrajku nailaze na silne probleme poput popisivanja i prijetnji otkazom.

Izabela Kin iz Sindikata hrvatskih učitelja izvijestila je da je od 820 podružnica SHU-a, odaziv u 424, iz kojih su do 11 sati stigli podaci, 90-postotan, odnosno da je u štrajku 16 tisuća članova. Većih problema nema osim popisivanja štrajkaša, što se prijavljuje inspekciji, kazala je.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je da je odaziv članova njegova sindikata najmanje 75 do 80 postotni, a konačne rezultate najavljuje za sutra.

Ribić smatra da bi Vlada trebala respektirati današnji štrajk jer pokazuje snagu sindikata u javnom sektoru, a podrška industrijskih sindikata govori o tome kako su sindikati jedinstveni unatoč poticanju njihovih podjela i sukoba.

Čelnik sindikata znanosti okomio se na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog njegove tvrdnje da realni sektor zarađuje za plaće javnog pozivajući ga da zbog te izjave podnese ostavku.

Komentirajući pak Jovanovićevu izjavu kako nema potrebe za štrajkom, jer su u tijeku pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, kazao je da je takvo mišljenje potpuno promašeno jer se upravo u vrijeme pregovora provode štrajkovi kao metoda pritiska i pokazivanja snage.

Sindikati udruženi u Maticu hrvatskih sindikata i Hrvatski školski sindikat Preporod organizirali su današnji štrajk zbog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, najave ukidanja dodataka na plaće, smanjivanja sredstava za obrazovanje i znanost u državnom proračunu, smanjivanja plaća učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

Zbog štrajka danas ne rade praktično sve škole u Hrvatskoj. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da njegovo ministarstvo poštuje pravo sindikata na štrajk, no smatra da je štrajk nepotreban u trenutku dok traju pregovori o TKU-u.

27. travanj 2024 18:54