Hrvatska
StoryEditor

Upitnost predstečajnih nagodbi ozbiljan problem za hotelske kuće

25. Srpanj 2013.

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) upozorio je danas da upitnost daljnje provedbe predstečajnih nagodbi predstavlja ozbiljan problem za hotelske kuće, posebno za njih deset u državnom vlasništvu koje su podnijele prijedloge za pokretanje postupka predstečajne nagodbe.

STUH u priopćenju, kojeg potpisuje njegov predsjednik Eduard Andrić, izražava zabrinutost zbog otvaranja pitanja ustavnosti dijelova Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a koje je izazvala odluka o zaustavljanju donošenja odluke Trgovačkog suda u procesu predstečajne nagodbe tvrtke Dalekovod.

Država ima većinski vlasnički udjel u ukupno 16 turističkih tvrtki koje planira privatizirati ili im naći strateškog partnera u iduće dvije godine. Od njih je deset zbog nelikvidnosti u poslovanju podnijelo prijedlog za postupak predstečajne nagodbe te je taj proces u tijeku. U većini tih tvrtki država je jedini vjerovnik, a tamo gdje nije, ostali vjerovnici imaju mogućnost postati strateški partneri ili to mjesto prepustiti drugima, ističu iz Sindikata turizma.

Podsjećaju da su već započeti i vođeni brojni procesi predstečajnih nagodbi, ali nažalost bez konkretnih pozitivnih pomaka, a biližili su se kraju i krajnji rokovi za postizanje nagodbi. STUH je već reagirao naglašavajući značaj turizma na državnoj razini te ukazujući na štetnost eventualnih stečajeva u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

Pozitivnim drže što su rokovi za nagodbe produženi za 90 dana, dodajući da je ‘novi šok‘ uslijedio mogućim zaustavljanjem procesa koje povlači za sobom brojne nedoumice oko daljnjeg postupanja u započetim predmetima o čijem raspletu ovisi sudbina navedenih tvrtki i zaposlenika.

STUH smatra da je institut predstečajne nagodbe dobro rješenje koje može i mora ubrzati restrukturiranje hotelskih društava te na taj način stvoriti preduvjete za oporavak tih tvrtki i očuvanje radnih mjesta.

Bez obzira na aktualna događanja i njihov krajnji ishod, Vlada mora, ili u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ili tražeći neka druga rješenja, omogućiti nastavak i završetak tih procesa, zaključuje se u priopćenju STUH-a.

26. travanj 2024 14:58