Hrvatska
StoryEditor

Uskoro niže kamate za POS-ove stanove

28. Siječanj 2015.
Piše:
liderhrt

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada‘ najavila je izmjene dopuna zakona o POS-u koje su sutra na Vladi, a nakon toga idu u hitnu proceduru u Sabor.

Prema njenim riječima u izmjene zakona ide se kako bi se smanjila kamata na dio kredita koji se otplaćuje državi. Uvjeti pod kojima se otplaćuje dio komercijalnim bankama ostaju isti. Primjerice, za stan od 60 m2 prema kreditnoj liniji POS-a, usporedno s komercijalnim kreditnim linijama, nakon otplatnog bi se perioda uštedjelo oko 15.000 eura, ili 15,3 posto. 

Za smanjenje kamata vlada se odlučila zbog kako bi kompenzirala poskupljenje do kojeg će doći uvođenjem PDV-a na građevinsko zemljište. PDV na građevinsko zemljište mora se plaćati prema direktivama Europske unije kada se zemljište kupuje od pravne osobe, a država to uglavnom čini. A taj porez cijenu stana povećava otprilike za 3-4 posto.

Ministrica je rekla i da je 70 stanova na Sopnici i u Jelkovcu stavljeni su na raspolaganje za najam.

- Novo u zakonu je i to da će država moći graditi za najam. Svi ovi stanovi kojima je u tijeku gradnja moći će biti za najam - dodala je.

Anka Mrak-Taritaš danas će obići dva gradilišta stanova POS-a u Zagrebu, one u Klari i Zapruđu.

07. svibanj 2024 15:10