Hrvatska
StoryEditor

Ustavni sud otklonio nejasnoću oko odredbe aneksa ugovora o konverziji

17. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Udruga Franak u utorak je priopćila da je Ustavni sud potvrdio kako nije moguće anekse ugovora vezane uz konverziju CHF kredita u eurske poništavati retroaktivno, a koordinator Udruge Franak Goran Aleksić ističe da to znači da se više nitko ne treba bojati potpisivati anekse ugovora.

- Ova odluka Ustavnog suda znači da se više nitko ne treba bojati potpisivati anekse ugovora. Ima još nekih spornih odredbi koje ćemo nastojati izbaciti, ali aneksi vrijede i nitko neće moći biti tužen za stjecanje bez osnove, kazao je Aleksić.

Iz odluke Ustavnog suda o odbijanju suspenzije zakona o konverziji, objavljene na web stranicama toga suda, Udruga Franak ističe kao najvažniji dio onaj u kojem je "decidirano napisano da anekse ugovora potpisane na temelju prihvata konverzije neće biti moguće poništavati retroaktivno".

- U tom svjetlu, ne prejudicirajući konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud dužan je podsjetiti na učinke ustavnosudskih odluka kojima se ukidaju zakoni ili pojedine njihove odredbe. Ustavni zakon jasno propisuje da odluke Ustavnog suda vrijede pro futuro, od dana ukidanja zakona ubuduće. Drugim riječima, zakon se smatra ustavnim sve dok ga Ustavni sud ne ukine. Do tog trenutka vrijedi presumpcija njegove ustavnosti. Sukladno tome, i svi (za banke prisilni) aneksi sklopljeni po sili i za vrijeme važenja Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) i Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) također potpadaju pod presumpciju zakonitosti i ustavnosti, navodi se u odluci Ustavnog suda.  

Uz opetovano isticanje da ne prejudicira konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud naglašava da njegova (eventualna) odluka kojom bi se ukinuli ZPK i ZOKI odnosno pojedine njihove odredbe ne bi imala učinak na valjanost tih aneksa.  Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni "od samog početka", odnosno od 30. rujna 2015., kao zakonskog termina, pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima (kreditorima i kreditnim dužnicima) primjenjuju isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove, navodi se u odluci Ustavnog suda.

U aneksima ugovora, koje su banke poslale korisnicima kredita u ‘švicarcima‘, banke stavljaju "osiguranje" kako će u slučaju da Ustavni sud poništi izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju aneksi ugovora postati ništetnim, odnosno da će biti stavljeni van snage te da slijedi povratak na izvorni ugovor.

U vezi sporne odredbe aneksa ugovora o konverziji kredita u CHF oglasio se i HNB.

- Hrvatska narodna banka zatražila je od onih banaka, za koje imamo saznanje da su u aneks ugovora o konverziji ugradile odredbe o posljedicama za korisnike kredita eventualnog ukidanja ili poništenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, da te odredbe izostave jer mogu biti suprotne propisima kojima se štite prava potrošača. U kontaktu smo s bankama te očekujemo da će postupiti u skladu s našim zahtjevom.  HNB će korištenjem svojih supervizijskih mjera ispitati postupaju li banke sukladno zakonu.

- Temeljem obrazloženja rješenja Ustavnog suda od 11. studenog 2015. godine, objavljenog na web stranici te institucije 16. studenog 2015. godine, Erste&Steiermärkische Bank d.d. prilagodit će prijedlog nacrta aneksa ugovora o kreditu kojim se regulira konverzija. Dio nacrta aneksa ugovora koji se odnosi na prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonskih izmjena u vezi CHF kredita, bit će skraćen samo na informaciju da je banka iskoristila navedeno pravno sredstvo. Banka će izmjene prijedloga nacrta aneksa ugovora o kreditu u najkraćem mogućem roku učiniti dostupnim klijentima objavom na svojim internetskim stranicama, poručili su iz Erste&Steiermärkische Bank d.d. i dodali: - Prethodni prijedlog nacrta aneksa bio je sastavljen sukladno pozitivnim propisima i dosadašnjoj sudskoj praksi, uključujući i odluke Ustavnog i Vrhovnog suda koje su banci bile dostupne u trenutku njegova sastavljanja. Imajući u vidu osjetljivost tog pitanja za korisnike kredita, namjera Erste banke bila je ukloniti bilo kakvu dvojbu oko informiranosti klijenata o činjenici da je banka podnijela prijedlog ocjene ustavnosti zakonskih izmjena, kao i mogućim posljedicama koje mogu proizaći iz konačne odluke Ustavnog suda.

05. svibanj 2024 02:23