Hrvatska
StoryEditor

Vaba želi postati jedna od deset vodećih hrvatskih banaka

18. Lipanj 2014.

Varaždinsku Vaba banku dokapitalizirat će češka J&T Banka, a u sljedećih nekoliko godina cilj je da Vaba banka postane jedna od od deset vodećih hrvatskih banaka, istaknuli su čelnici Vaba i J&B banke na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu.

Savjet Hrvatske narodne banke je prošli tjedan, 9. lipnja, dao suglasnost J&T Banci za dokapitalizaciju Vaba banke, a time su i formalno zadovoljeni svi uvjeti za dovršenje procesa dokapitalizacije.

Cjelokupan iznos dokapitalizacije od 75 milijuna kuna J&T Banka je već uplatila na poseban račun za dokapitalizaciju, a taj će novac, nakon upisa povećanja temeljnog kapitala u sudskom registru, biti transferiran na redovni račun Vaba banke.

Nakon upisa povećanja, temeljni kapital Vaba banke iznositi će 128,6 milijuna kuna, a češka će J&T banka u Vaba banci imati vlasnički udio od 58 posto.

- Osnovni motiv za potragu za strateškim partnerom je bila potreba za dodatnim kapitalom zbog zakonskih i regulatornih zahtjeva za količinom potrebnog kapitala. To smo riješili ovom dokapitalizacijom. No, još je važnije što smo dobili veliku i snažnu bankarsku grupaciju koja će stajati iza nas, ne samo kapitalom, već i znanjem, iskustvima s dodatnim proizvodima i uslugama te servisom klijentima -, rekao je predsjednik Uprave Vaba banke Stanko Kežman.

Prema njegovim riječima, na hrvatskom tržištu uglavnom djeluju samo univerzalne banke koje ne pokrivaju posebne niše. Vaba banka će, dolaskom J&T banke, pokriti nišu ‘private investment bankinga‘, što će osigurati razliku u odnosu na druge banke , te je dodao kako je veliki uspjeh što je Vaba banka uvjerila investitora da se u nju isplati ulagati, pa predstoji razdoblje rasta i razvoja Vaba banke.

J&T grupacija osnovana je prije 20 godina i ima kapital od 9 milijardi eura, a J&T banka, s kapitalom od 4 milijarde eura, posluje u Češkoj, Slovačkoj, Rusiji i, sada, Hrvatskoj.

- Razlog našeg ulaska na hrvatsko bankarsko tržište je interes naših klijenata iz Češke i Slovačke za poslovanje u Hrvatskoj. Naravno, interes postoji i u suprotnom smjeru pa se vidimo kao most između zemalja -, naglasila je potpredsjednica J&T Banke Monika Cereova.

Sukladno ranije objavljenim podacima HNB-a, Vaba banaka je prošlu godinu završila s gubitkom od 109,4 milijuna kuna.

Glavna skupština Vaba banke je 12. svibnja potvrdila odluku o dokapitalizaciji te banke od strane češke J&T banke u iznosu od 75 milijuna kuna, a Uprava je u izvješću o razlozima za isključenje prava prvenstva postojećim dioničarima navela kako je stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala banke, prema nerevidiranim podacima s kraja prošle godine, iznosila 9,35 posto, što je niže od minimalno propisane razine.

Stoga je bio HNB naložio Vabi da najkasnije počevši od 30. lipnja ove godine pa kontinuirano do 30. rujna 2015. održava regulatorni kapital u skladu sa zakonom i EU propisima, odnosno u visini od 12,5 posto.

Takvu stopu, kako su bili obrazložili iz Vabe, banka može postići jedino dokapitalizacijom, pa su stoga prihvatili ponudu J&T banke, a Glavna je skupština Vaba banke u svibnju prihvatila i odluku o odobravanju daljnjeg stjecanja dionica od strane češkog investitora bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

03. svibanj 2024 22:21