Hrvatska
StoryEditor

Većina za dobrovoljne članarine u HGK

07. Ožujak 2013.
Piše:
lider.media

Novi Zakon o obrtu kojim se uvodi direktno biranje predsjednika HOK-a, navodno je uvod u reformu cjelokupnog komorskog sustava koja bi se dotakla i obaveznog članstva u HGK.

Komori se naime predbacuje da krši zakon jer naplaćuje i članarinu koja iznosi i do 56.100 kuna godišnje te doprinose u iznosu od oko 0,005 posto od ukupnih godišnjih prihoda tvrtki članica. U isto vrijeme HGK raspolaže imovinom vrijednom preko 340 milijuna kuna. Stoga ne iznenađuju rezultati prošlotjednog Liderova Fight Cluba u kojemu 62 posto sudionika podržava tezu da bi članarina za HGK trebala biti dobrovoljna te se slažu s predsjednikom Udruge malih i srednjih poduzetnika pri HUP-u, Petrom Lovrićem koji se zalaže za reforme komorskog sustava.

-Treba nam novi Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori tako da Komora napokon ne bude sama sebi svrha, da se novac prikupljen od članica ne troši na servisiranje prevelike administracije, nego da bude servis za gospodarstvenike, s posebnim naglaskom na izvoznike.-kazao je Lovrić.Ostatak sudionika, njih 48 posto, podržalo je stav Dragutina Ranogajca koji smatra da je obavezno članstvo nužno kako bi se kvaliteteno provodile aktivnosti u okviru javnih ovlasti koje imaju komore.

26. travanj 2024 20:22