Hrvatska
StoryEditor

Vedriš: Hrvatska je kao Dinamo u LP, bolja nego lani ali nedovoljno dobra u usporedbi s konkurentima

10. Prosinac 2015.

[gallery columns="5" ids="226204,226205,226206,226207,226208,226209"]

Javni sektor ponekad preoptimistično najavljuje promjene zakonske regulative koje bi trebale pogodovati investitorima, a koje prečesto nemaju preveliki učinak, a nije rijetkost ni da investitori ne znaju za određene pomake na bolje jer možda nisu dobro iskomunicirani.

Zaključak je to okruglog stola o mjerenju konkurentnosti koji je danas održan u organizaciji Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) te Svjetske banke, a u suradnji sa Nacionalnim vijećem za konkurentnost.

Cilj Okruglog stola bio je pojasniti uvjete uspona Hrvatske na svjetskim ljestvicama konkurentnosti, poput one Doing Business koja se po prvi put utvrđivala prema nekim novim parametrima. Hrvatska je na toj ljestvici ove godine zauzela, podsjetimo, visoko 40. mjesto od ukupno 189 zemalja.

No, kako je istaknuto, Hrvatska i od toga može i mora bolje. Mladen Vedriš sa Pravnog fakulteta u uvodu je naš poslovni status usporedio s Dinamom.

- Premda ima bolju momčad i bolje rezultate nego prošle godine, taj klub još uvijek ne može u Ligi prvaka parirati vrhunskom Bayernu, a takva je i Hrvatska, bolja na ljestvici, ali nedovoljno dobra u usporedbi sa ostalim zemljama koje promjene provode brže i efikasnije – zaključio je Vedriš.

Damir Novinić, ravnatelj AIK, kaže da se u posljednje tri godine učinilo jako puno na poboljšanju poslovne klime u Hrvatskoj, kao i na olakšavanju investicija. No, tvrdi problem je u lošoj komunikaciji tih novina.

- Tko je uopće u Hrvatskoj trenutno svjestan da je svakom investitoru koji uložili u određen projekt preko 15 milijuna eura zajamčena nepromjenjena porezna stopa idućih 10 godina – zapitao se Novinić ipak iskreno priznavši da se s promjenama ne smije stati.

Sanja Madžarević-Šujster, viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku, priznaje da je Hrvatska poboljšala određene indikatore, ubrzani su trgovinski sporovi, zaštićeniji su manjski investitori, no još postoji prostora za poboljšanje investicijske klime.

- To se prvenstveno odnosi na reforme javne uprave i sudstva – zaključila je Madžarević-Šujster.

27. travanj 2024 18:49