Korona i biznis
02. rujan 2016.

Virovitica postaje središte za razvoj drvno-prerađivačke industrije

lider.media
lider.media

Danas je u Virovitici ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić simboličnom predajom ključa obnašateljici dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanji Bošnjak,otvorio Panonski drvni centar kompetencija, jedan od značajnijih EU projekata Virovitičko-podravske županije vrijedan 44.701.237,17 kuna, od čega je 99 posto financirano bespovratnim sredstvima.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i pomoćnici ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Davor Huška i Tomislav Jurendić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petric, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i brojni drugi uvaženi gosti.

„Drvni centar je primjer uspješne suradnje znanstvenika, lokalne zajednice i industrije. Ovaj projekt usmjeren na jačanje drvno-prerađivačkog sektora definitivno je od strateškog značenja ne samo u Hrvatskoj, nego i u zemljama regije čiji poduzetnici će sigurno koristiti usluge Centra“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Panonski drvni centar kompetencija omogućit će povećanje konkurentnosti drvno-prerađivačkih poduzeća na širem Panonskom području, ali i na čitavom području Republike Hrvatske. Naručitelji iz poslovnog sektora imat će mogućnost ugovarati usluge primijenjenih i razvojnih istraživanja i dizajna inovativnih proizvoda od drveta te razvoja drvnih tehnologija i drvenih konstrukcija za graditeljstvo, a sve to uz suradnju akademske zajednice. Centar će pružati i usluge informiranja, edukacije, promocije i inkubacije poduzeća u drvno-prerađivačkom sektoru.

Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, Centar će nuditi i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te usluge izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, uslugu produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki.

Nositelj ovog uspješno provedenog projekta je Virovitičko-podravska županija koja će se pozicionirati kao središte za razvoj drvno-prerađivačke industrije. U suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Šumarskim fakultetom u Zagrebu u Panonskom drvnom centru kreirat će i specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama.