Hrvatska
StoryEditor

‘Vlada će vinare podržati od srca‘

22. Lipanj 2013.

Premijer Zoran Milanović otvorio je večeras u Svetom Ivanu Zelini manifestaciju Svetoivanjski dani 2013. i 45. izložbu vina kontinentalne Hrvatske, a vinarima poručio da budu svoji i uspješni, neka se bore a Vlada će im dati podršku od srca.

Uručene su i nagrade proizvođačima najboljih vina. Šampion 45. izložbe vina kontinentalne Hrvatske, vino s najvišom ocjenom je ‘Silvanac zeleni‘ izborna berba 2011., proizvođača Poljoprivrednog poduzeća Orahovica d.d..

-Mogu vam reći kao ljubitelj vina, umjereni nadam se, da vas čeka vrlo ozbiljna i naporna utakmica. Naša vina neće preplaviti njemačke supermarkete, jer ih nema dovoljno i jedini način je da se ta vina prodaju ovdje i u Hrvatskoj, u kombinaciji s lokalnom gastro ponudom i da budu posebna i drukčija; e to ćete morati smisliti kako- istaknuo je premijer Milanović.

Dodao je kako bi volio da ih Vlada može sve kupiti, ali da to nisu pravila igre te da tu vrstu podrške ne mogu dati.

Premijer Milanović je pojasnio da "količinom i silom ne možemo, jer smo premali, ali možemo posebnošću".

-Ja kao dobar amater za vina mogu reći da su hrvatska vina, ova naša vina tu sa sjevera i južna vina, posebna. Ne mogu reći da su najbolja, ali su posebna- istaknuo je.

-U ovim velikim zemljama kada otvorite bocu vina, ako nije baš najskuplja, sve su iste. Kao da su instant, sve je isto, solidno je, tehničko je, ali platio to pet eura, 15 eura, 20 eura - isto je. Mi još uvijek imamo - ovo govorim kao potrošač, kao čovjek koji kupuje vino - različitost i posebnost- ocijenio je Milanović.

Naglasio je kako od 1. srpnja padaju sve carine i ograničenja na europska vina, te da ostaju još neka na vaneuropska vina iz novog svijeta.

-Dakle, bit će vaši konkurenti, bit će jeftiniji, bit će priuštiviji. Prema tome, morate biti i konkurentni cijenom i morate biti drukčiji. Dakle, opstanak i napredak, ali važan je napredak ne samo opstanak, evoluciju, vidim u tome da se to prodaje ovdje zajedno s lokalnom ponudom hrane i svega onoga što nas čini različitima a opet Europljanima, a do toga je i formalno danas svega nekoliko dana- poručio je premijer Milanović.

Vinarima i vinogradarima je zaželio puno uspjeha, dobru klimu, žuljeve, ali ne samo žuljeve, jer, kako je rekao,‘vinarstvo je odavno prestalo biti samo žulj, to je i pamet, to je tehnologija, to je i spretnost i lukavost i brzina i reakcija i prepoznavanje trendova ali i čuvanje onoga svojega, po čemu smo drukčiji‘.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec (HNS) istaknuo je da su ‘otvorili novi list u budućnosti grada‘, te kako i današnji rekordni odaziv na 45. izložbu vina kontinentalne Hrvatske potvrđuje da su među svim strukturama probudili pozitivne reakcije i optimizam, koji ne samo da potiču stanje duha već izravno vode prema stvaranju dodanih vrijednosti lokalnoj zajednici.

Rekao je da su ponosni što im je Vlada, dolaskom predsjednika Milanovića, ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa i ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš i drugih visokih dužnosnika pružila izravnu i jasnu podršku. Istaknuo je da su vinogradarstvo i vinarstvo neizostavni dio njihovog kraja, dio višegodišnje tradicije i dragih običaja.

"Na samom smo pragu ulaska u EU, velike obitelji koja nam pruža nove izazove ali i brojne mogućnosti, a na nama je samo da ih prepoznamo", poručio je gradonačelnik Košćec.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić (HSS) istaknuo je da smo pred ulaskom u EU te da nam se otvara tržište od 500 milijuna ljudi.-Konkurencija će biti izuzetna, bit će snažna i samo oni koji imaju kvalitetu moći će opstati na tom tržištu, a ja sam siguran da su to naši vinari Zagrebačke županije- rekao je župan Kožić.

Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini otvorena je do 24. lipnja.

27. travanj 2024 19:11